Портрет Ђерђа Кастриотија Скендербега, борца против османских освајача, иначе Србин којег су Албанци присвојили као свог националног хероја, уклоњен је са Трга Призренске лиге и бачен на паркинг иза зграде општине.

Портрет је уз жичану ограду постављен наглавачке, а надлежни истражују како је до овога дошло и прете санкцијама за починиоце, пренела је Коха диторе.

Портрет Скендербега је на Тргу Призренске лиге постављен поводом 28. новемба, који Албанци на Косову и Метохији обележавају као Дан албанске заставе и Дан општине Призрен.

Овај инцидент је, како се наводи, изазвао реакције надлежних грађана не само у Призрену него и у другим косовским општинама.

Фотографије портрета Скендербега у мозаику, постављеног наглавачке, на друштвеним мрежама је објавио аутор Бесарт Гаши, који је овај инцидент назвао срамним и додао да о њему није био ни обавештен.

Градоначелник Призрена Митахер Хаскука изјавио је да је о овоме сазнао из медија и најавио истрагу и санкције за починиоце.

„Мозаик је очишћен и смештен на сигурно месту, док случај не буде истражен, а неодговорне особе ће бити санкционисане“, рекао Хаскука.

--