Бугарска је намеравала да купи америчке авионе Ф-16 за своје ваздухопловне снаге како би заменила стару флоту руских авиона МиГ-29.

Софија, међутим, сматра да је цена коју нуде САД већа од очекиване, због чега је Бугарска присиљена да тражи компромисе или чак разматра шведске или италијанске алтернативе.

Бугарски министар одбране Красимир Каракачанов је дао изјаву новинарима у Пловдиву како преговори са Сједињеним Државама о куповини Ф-16 напредују. За време излагања министар је носио мајицу са амблемом на ком се налази руски МиГ-29.

  • Такође имам и мајицу са Су-25, јер је база са нашим ловцима у близини. Не носим случајно ову мајицу: Бугарска тренутно користи МиГ-29 – рекао је министар окупљеним новинарима.

Каракачанов је изразио наду да ће разговори са Сједињеним Државама успети тако да ће имати прилику да носи и мајицу америчког борбеног авиона.

Према његовим речима, очекује се да ће се преговори завршити до краја јуна. Каракачанов је напоменуо да цена за Ф-16 ни у ком случају не би требало да пређе две милијарде лева, као што је првобитно предложила САД.

Министар је такође поновио да Бугарска није спремна да смањи трошкове авиона на рачун наоружања, опреме и обуке пилота.

  • Треће веома важно питање је како ћемо платити. Тражимо опције које ће нам помоћи да не оптерећујемо наш буџет са 100 одсто паушалним износом – рекао је Каракачанов.

Министар је раније рекао да би преговори могли да пропадну због тога што су САД понудиле „неоправдано високу цену“ за авионе. Према речима Каракачанова, ако се то догоди, Бугарска ће поново разматрати понуде из Италије или Шведске.

Оставите Коментар