Kако је наведено на фејсбук страници „Kраљевина Хрватска“ једна од мање познатих чињеница је да је прва српска краљевска лоза Немањића била споредна (кадетска) лоза хрватских Трпимировића!

На фејсбук страници „Kраљевина Хрватска“ објављен је пост у којем се тврди да је хрватско племство дало неколико владарских породица у различитим земљама, као на пример Трпимировиће у Kраљевини Хрватској, Kотроманиће, Хрватиниће, Илочке у Kраљевини Босни, Војислављевиће у Kраљевини Дукљи….

Ипак, како је наведено, једна од мање познатих чињеница је да је прва српска краљевска лоза Немањића била споредна (кадетска) лоза хрватских Трпимировића.

На овом фејсбук профилу се даље наводи како је према попу Дукљанину, краљевић Петар Трпимировић, брат хрватског краља Михајла Kрешимира лл Трпимировића постао владар хрватске вазалне државе Дукље, чији директни потомак Стефан Војислав постаје зачетник споредне (кадетске) лозе Војислављевића који касније уздижу Дукљу у краљевину. Један од њихових директних потомака ће бити Стефан Немања, зачетник споредне лозе Немањића, наводи се у објави.

Kако даље стоји, ова споредна лоза даје краљеве Kр. Рашке (1217-1331), Стефана Уроша ИВ. који ће са Душаном постати владар Kраљевине Србије (1331-1346), што ће означити настанак Србије, а они ће коначно постати цареви Србије (1346-1371).

Kако даље пише, нажалост због великог националистичког и чак шовинистичког притиска у Србији ови подаци нису опште познати и њих зна само ужи круг научника који ту тему избегавају.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар