Како је могуће да деца уместо „Књиге о џунгли“ у школи имају лектире са поглављима насловљеним „Плес уз Чавоглаве“, пише загребачки „Јутарњи“.

Танјуг

Тек што је забележено, пријављено и процесуирано да је вероучитељ децу у школи учио да је Србима требало набијати главе на колце, а поједине Хрвате стрељати или обесити и бацити у најближу септичку јаму, нека је учитељица десетгодишњацима одлучила да одабере школску лектиру чије песмице имају стихове о парању дечје утробе, копању очију и чупању језика ужареним кљештима”, наводи се у коментару новинарке „Јутарњег“ Миреле Лилек.

Како наводи, реч је о лектири за четврти разред основне школе – збирци песама Звонимира Балога “Пуси од крампуса”.

– Била би потребна заиста темељна провера не би ли се утврдило ко је више скренуо: а) онај ко песму с насилним одстрањивањем људских органа одлучио да предложи у попис лектире за малишане; б) онај ко је то одобрио или ц) онај ко баш ту збирку на крају бира за читање деци са списка од равно 25 понуђених аутора међу којима су и Кастнер, Киплинг, Линдгрен, тј “Емил и детективи“, “Књига о џунгли“ и “Пипи Дуга Чарапа“- истиче Лилекова.

Осим тога, она наводи да је та лектира “тек у конкуренцији за најгори могући избор лектира”.

– Клинци у шестим разредима читају по избору појединих учитеља Стјепана Томаша “Мој тата спава с анђелима – Мали ратни дневник“. Ни ту за контекст није потребно извлачење, тек цитирање, од поглавља “Јуре и Бобо вичу за дом спремни Поглавниче“, до поглавља “Плес уз Чавоглаве“ које завршава реченицом “А уз Чавоглаве те Јуру и Бобу не може се плесати, само ратовати“- наводи она.

У тексту се даље истиче да “данас постоји то, а раније “Јама“ Ивана Горана Ковачића”, али да ту нема много простора за поређење “нити у смислу књижевне вредности, нити поруке – “Ковачићева “Јама“ протест је против ратног насиља, Томашев роман позива на насиље, а и “Јама“ се у некадашњој школи читала ипак вишим узрастима, не десетогодишњацима.”

Како каже, последњих година је видљив велики уплив политике у образовни процес, који иде дотле да се под политичком лупом гледа и најмања промена у школству.

– Увек може горе, наравно, али није ли лепо знати да због нама малих пропуста у иоле нормалној држави креће смена одговорних, без обзира на то што су на позицију стигли пре шест месеци. Уз “нисмо то ми“ оправдање, одговорних никад нема, као ни промене- закључује новинарка Јутарњег.

Хрватски медији писали су ових дана да су неки учитељи четвртих разреда основих школа у Хрватској за лектиру су одабрали штиво непримереног садржаја, а надлежно министарство најављује реформу школског програма.

Ученици четвртих разреда основних школа у Хрватској у свом програму имају обраду духовне или религиозне поезије па се тако на списку лектире нашла књига „Пуса од крампуса“ Звонимира Балога.

Та збирка песама наглашава однос човека и Бога, а родитеље ученика је посебно заинтригирала песма „Госпа Међугорска“, те тврде како њени стихови нису примерени за ту старосну доб, наводи портал 24.сата.хр.

Читава збирка, осим изразито религијског карактера, одише националистичким набојем.

Извор: Танјуг