Египат је све ближе одлуци да повуче признавање независности Косова, а коначан договор о томе могао би да буде постигнут, током посете Београду шефа дипломатије те државе Самеха Шукрија, пишу Вечерње новости.

Како преноси лист, дипломатска борба Србије да Каиро буде 11. на списку оних који су у последњих годину дана ускратили подршку Приштини траје већ месецима, а наруку иде и то што унутар Египта јача струја која сматра да је дошло време да се преиспита одлука о признавању независне јужне српске покрајине.

Египат је био уздржан и када се недавно гласало за чланство Приштине на Генералној скупстини Интерпола у Абу Дабију, пишу Новости и додају да уколико Каиро преиначи своју одлуку у вези са Косовом, то би веома брзо могло да изазове нови „домино ефекат полачења признавања“, и да број земаља које су уз Приштину падне испод 100, односно да косовски Албанци више немају подршку ни половину чланица УН.

Египат је признао Косово 26. јуна 2013. године, само неколико дана пред државни удар египатске војске и свргавања с власти дотадашњег председника Мухамеда Мурсија.

Одлуку о признавању прочитао је тадашњи портпарол египатског МСП Бадр Абдел Ати, који је у исто време нагласио да Каиро жели да задржи добре односе са Србијом.

Лист наводи и да су односи Београда и Каира у узлазној путањи што је потврђено и на сусрету председника Србије и Египта Александра Вучића и Абдел Фатаха ел Сисија који су се срели прошле године на маргинама Генералне скупштине УН.