Нови кинески носач авиона са технологијом која је скоро једнака оној коју поседују амерички носачи најновије генерације, могао би да буде завршен и поринут у реку Јангце већ у фебруару следеће године, наводи се у данашњој анализи америчког истраживачког центра направљеној на основу сателитских снимака.

На снимцима бродоградилишта Ђиангнан у Шангају које је анализирао Центар за стратешке и међународне студије из Вашингтона (CSIS) може се видети скоро завршен кинески носач авиона познат само као Тип 003, преноси Си-Ен-Ен.

У анализи се наводи да је, судећи по сателитским снимцима, инсталација главних спољних и унутрашњих компоненти, укључујући и погонско одељење и системе за лансирање авиона или завршена или на скоро при крају.

Пре него што брод буде поринут у реку Јангце преостало је да се инсталирају још само неки елементи као што су радарски и системи наоружања, тврде амерички аналитичари.

  • На основу доступних информација и уоченог напретка у бродоградилишту Ђиангнан, процењује се да ће Тип 003 бити поринут за отприлике три до шест месеци. Када буде спреман, овај брод ће бити трећи кинески носач авиона и други који је произведен у тој земљи, наводи се у данашњем коментару CSIS.

Војни експерти кажу да ће Тип 003 за разлику од својих сестринских бродова Лиаонинг и Шандонга, имати напреднију технологију лансирања авиона тзв. систем катапулта који користе и амерички носачи авиона.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар