МУШКАРАЦ који је прешао добро утврђену границу и ушао из Јужне у Северну Кореју прошле недеље вероватно је држављанин Северне Кореје који је пребегао на југ 2020. на истом подручју, саопштило је данас министарство одбране у Сеулу.

Јужнокорејски војни штаб ЈЦС саопштио је да је спровео операцију потраге након што је у суботу приметио особу на источној страни Демилитаризоване зоне (ДМЗ) која раздваја две Кореје.

– Власти претпостављају да је особа пребегла из Северне Кореје и у поступку су провере чињеница – навело је министарство одбране.

Званичник министарства рекао је новинарима како верују да је мушкарац, који има 30-ак година, дошао у Јужну Кореју у новембру 2020.

– Снимци су показали да је идентично изгледао и био одевен као особа која је пребегла из Северне Кореје 2020. – рекао је званичник.

Влада у Сеулу у овом тренутку не мисли да је реч о шпијунажи, додао је званичник.

Јужнокорејски медији известили су да је мушкарцу гимнастичко искуство помогло да се попне на ограду, али званичник је рекао да то не може потврдити.

Овај прелазак догодио се у време строгих рестриктивних мера због корона вируса у Северној Кореји. Та држава је потпуно затворила границе почетком 2020, а званично није потврдила ниједан случај заразе корона вирусом.

Пјонгјанг је у септембру 2020. усмртио јужнокорејског службеника за рибарство који је нестао на мору, извинивши се после и као узрок навевши рестриктивне мере против корона вируса.

Два месеца раније севернокорејски вођа Ким Џонг Ун прогласио је ванредно стање и затворио погранични град након што је севернокорејски пребег, за којег је тврдио да има ковид-19, илегално прешао из Јужне у Северну Кореју.

Дуготрајне строге мере и ограничења путовања унутар држава повећали су и број пребега са севера на југ.

Оставите Коментар