Предстојећи Драгачевски сабор трубача у Гучи најављен је вечерас свечаним дефилеом улицама Београда пар стотина трубача и чланова културно-уметничких друштава у народним ношњама.

Представници Гуче су уз свирку и плес прошетали од Београдске тврђаве, преко Kнез Михаилове улице до платоа испред Скупштине града, где им је заменик градоначелника Горан Весић свечано уручио заставу града Београда.

Весић је рекао да је Сабор у Гучи, који ће бити одржан од 13. до 15. августа, постао „један од највећих српских брендова“, и нагласио да им заставу Београда предаје да је са поносом чувају.

„Ове године смо први пут направили једну нову традицију. Сваке године ћете пред Гучу долазити овде, да вам уручимо свечано заставу града Београда, за коју се надам да ћете је поносно развити у Гучи“, рекао је Весић.

Председник општине Лучани и директор фестивала у Гучи Миливоје Доловић захвалио је на „величанственом дочеку“ у главном граду, на завршној промоцији Сабора.

Подсетивши да је Сабор осмишљен 1961. године као смотра изворног народног стваралаштва, Доловић је истакао да је са 60 година трајања то „манфестација са најдужом историјом у нашој земљи“.

Доловић је додао да се нада да ће Драгачевски сабор трубача у Гучи наставити да се развија и да ће га Влада Србије и Министарство културе убудуће препознати као „манифестацију од изузетног значаја за културну баштину наше земље“.

Весић и Доловић потом су се задржали како би окружени трубачима уживали у мини концерту испред Старог двора, где су ођекивале „Са Овчара и Kаблара“, тема из серије „Отписани“ и друге песме.

Оставите Коментар