Плоча ХОС-а на којој је поздрав „За дом спремни“ и која је у септембру прошле године пресељена из Јасеновца на нову локацију недалеко од Новске има 24-сатну заштиту полиције!

Бета

Полицајци који дежурају уз њу понекад су у цивилним оделима и користе аутомобил без видљивих полицијских ознака, а понекад су у службеном полицијском возилу и у униформама саобраћајне полиције, пише Јутарњи лист на свом порталу.

Срушили скоро 3.000 антифашистичких споменика!

У Хрватској су, према подацима из књиге Јурја Хржењака „Рушење антифашистичких споменика у Хрватској 1990-2000“, у првој деценији хрватске независности срушена или девастирана 2964 антифашистичка споменика и споменичка обележја, а једно од њих је и наведени споменик у непосредној близини плоче ХОС-а код Новске.

Како се локација Баира, колоквијално познатија као Славонски Трокут, на коју је плоча у септембру прошле године премештена, налази уз путкоја од Пакраца преко Славонског Трокута води према Новској, саобраћајци који дежурају уз плочу понекадзауставе неко возило које тим путем пролази и легитимишу возаче.

Фоторепортера Јутарњег који се зауставио како би фотографисао њихову патролу уз ХОС-ову плочу такође су легитимирали. На његово питање да ли су ту због плоче ХОС-а, одговорили су потврдно. На питање да ли полиција обезбеђује ту плочу 24 сата дневно, такође су одговорили потврдно.

Кад је 7. септембра прошле године после вишемесечних јавних притисака на Пленковићеву Владу плоча с поздравом „За дом спремни“ премештена из Јасеновца на нову локацију код Новске, министар унутрашњих послова Давор Божиновић, одговарајући на новинарско питање значи ли то да се поздрав „За дом спремни“ може користити свугде у Хрватској осим у Јасеновцу, рекао је: „Ако сте данас добро слушали предсједника Владе, то не значи то… Он је рекао да је ово прва од две фазе. Данас плоча више није у Јасеновцу, а у другој фази следи свеобухватно решење овог питања“. Појаснио је том приликом Божиновић како је могуће да ће Влада причекати Веће за суочавање с прошлошћу да Влади да препоруке на темељу којих ће се израдити свеобухватан законски предлог који би решио оваква питања попут плоче. Међутим, оно што Божиновић тада, а ни после није рекао је да ће до изналажења „свеобухватног решења“ плочу са спорним поздравом 24 сата чувати полиција.

screenshot

Из више независних извора из Новске и околине који свакодневно пролазе путем Пакрац – Славонски Трокут – Новска новинари Јутарњег су сазнали да полиције на месту на којем се плоча данас налази није било до 7. септембра прошле године, кад је плоча и пресељена из Јасеновца.

Локација на коју је плоча ХОС-а премештена, међутим, вишеструко је занимљива. Само двадесетак метара од тог места је костурница и рушевине споменика подигнутог у знак сећања на 650 палих партизана и цивилних жртава фашистичког терора убијених у завршним операцијама ослобађања Пакраца, Новске и Славонског Трокута у пролеће 1945. Споменик у облику призме с три бронзана рељефа и седам спомен-плоча, рад кипара Станислава Мишића који је подигнут 1961, уврштен је 1973. у заштићене споменике културе. Међутим, почетком 1990-их споменик је срушен, бронзани рељефи и спомен-плоче су опљачкани, а костурница и рушевине споменика с годинама су обрасли у шипражје.

У непосредној близини партизанског споменика 2009. свечано је отворен споменик подигнут у част 314 хрватских бранитеља погинулих на том делу славонског ратишта током ратне 1991. и 1992, рад загребачког архитекте Бранка Силађина, а управо у тај меморијални комплекс у септембру ове године постављена је плоча ХОС-а из Јасеновца. Непосредна околина споменика хрватским бранитељима пажљиво се одржава, али се уређени део површине зауставља на неколико метара од партизанског споменика.

Извор: informer.rs