У ХКЦ „Буњевачко коло“ синоћ се окупило око 200 људи и свим срцем бодрило репрезентацију Хрватске у полуфиналном мечу против Енглеске. После велике победе еуфорија је била још већа, а наши суграђани су најавили нову подршку већ у недељу.
Фото: НУИ „Хрватска ријеч“
Хрвати организовано бодрили „ватрене“
Ово је било прво органозовано гледање фудбалске утакмице хрватске репрезентације и прошло је у правој навијачкој, спортској атмосфери, без проблема и неких непријатности. Највише муке организаторима задао је сигнал за интернет, због кога је било проблема са сликом на видео биму.

– Поправићемо за финале – кратко су нам рекли организатори, као да су предосетили историјски успех хрватског тима.

Људи су се почели скупљати већ око пола осам, како би заузели што боља места у дворсни „Буњевачког кола“. Енглези су на самом почетку првог полувремена постигли гол, али то није смањило, ни утишало добре вибрације. Атмосферу је подигао погодак Перишића, који је Хрватима поново довео продужетке. После напетог почетка продужетака, навијачке страсти распламсао је Манџукић поготком у 109. минуту.

– Као што смо рекли, видимо се у финалу – поручили су навијачи.

У дресовима и обележјима хрватске репрезентације, међу навијачима су били и Велимир Плеша, генерални конзул Републике Хрватске и сви запослени у Конзулату, политичари, културни радници, деца…

Весело је било и Таванкуту где су припадници хрватске заједнице окупили и на крају до дубоко у ноћ славили историјски успех и пласман у финале Светског првенства и дуел са Француском, која је Хрватима остала дужна још из 1998. када их је избацила у полуфиналу, иако су „ватрени“ тада са својом најјачом репрезентацијом икада освојили треће место и до синоћ чували тај успех као највећи у хрватском фудбалу.

Репрезентација Хрватске се у последњи час квалификовала за Русију, у својој групи на СП у бледом издању на старту првенства победила је Нигерију (2:0), затим убедљиво савладала збуњену Аргентину (3:0) и у зауставном времену чврсти и срчани Исланд (2:1). У осмини финала је на пенал лутрију (после 120 минута игре) била боља од Данске, затим од Русије, такође после извођења пенала.

Извор: Суботица. цом