”Нама не требају у Ријеци врбе, можда по неким селима у Далмацији где Срба има 30 до 40 одсто”, рекла је Ивона Милиновић, одборница ХДЗ-а у Ријеци, гостујући у радио емисији коју је водио Марко Јурич, познат по шовинистичким иступима против Срба.

Милиновићева и Јурич су добар део емисије причали о Србима, а онда су се у једном тренутку дотакли Торциде и Хајдука и цитирали Торцидину песму ”Шугава Ријеко, смрдљиви граде, побићу пола твоје Армаде, шугава Ријеко пуна си Срба, не брини Ријеко, има још врба”.

Коментаришући песму Милановићева је, како преноси Индеx.хр, прво рекла да јој не смета навијачки фолкор, али је истакла да је непримерено певати ту песму јер се онда “Пуповцу даје аргумент да плаче да су Хрвати фашисти”.

“Ја немам ништа против навијачког фолклора. Али имам према овоме што тренутно чини Торцида, Хрватској чини штету. Стварно је непримерено певати такве песме и давати Пуповцу аргумент да сутра плаче да су Хрвати фашисти. Међутим, ако ћемо бити безобразни, људи треба да знају да је у Ријеци 6,5 одсто Срба, нама не требају никакве врбе, можда по неким селима у Далмацији где их има 30-40”, рекла је ХДЗ-овка.

“Друга ствар, инциденти које тај део Торциде ради где они, у јеку Пуповчеве пропаганде, ‘случајно’ обуку мајицу Уби Србина, како би Пуповац имао о чему причати, ја бих рекла да је то једна орјунашка политика. А онда долазе у Ријеку глумити Хрвате, а онда кажу да ће навијати за Мађарску”, наставила је ХДЗ-овка.

Јурич се вратио на њену констатацију о врбама и Србима у Далмацији.

“Ако ћемо бити безобразни, они су увредили наш град”, рекла је ХДЗ-овка.

Убрзо се ХДЗ огласио наводећи да се ограђују од ње и да ће тек одлучити о њеној судбини у странци.

“Председништво градског одбора Хрватске демократске заједнице града Ријеке оштро осуђује сваку изјаву нетрпељивости и нетолеранције Ивоне Милиновић које је изнела у емисији “Подцаст Велебит”. Наведено медијско гостовање није било координирано с ХДЗ- ом па се ограђујемо од сваке изјаве одборнице Милиновић. Расправићемо о наведеном и донети одлуку о даљем току покретања казнених мера”, стоји у саопштењу.

У међувремену, Милиновићева је покушавала да се опере извињавајући се на друштвеним мрежама.

“И ја сам само човек и испричавам се због кривог изражавања”, навела је Милиновићева.

Подсетимо, водитељ Марко Јурич је у чијој емисији је хрватска одборница гостовала широј јавности постао је познат након што је због говора мржње хрватска Агенција за електронске медије пре три године на три дана угасила З1 телевизију, на којој је имао емисију.

Оставите Коментар