Након што је шпански портал Елдиарио најавио да ће тамошња власт, када на снагу ступи закон којим та земља жели и коначно да се обрачуна са диктаторским режимом Франциска Франка, највероватније у земље рођења изместити гробове Анте Павелића и Вјекослава Лубурића, портал Express.hr открива неке од познатих Хрвати који су обишли та места да би се поклонили усташком крвнику

Фото: Информер/Фотомонтажа
Фото: Информер/Фотомонтажа

Подсећа се да је, на пример, у пролеће или лето 1996. тада 30-годишњи фудбалер Давор Шукер позирао поред Павелићевог гроба на мадридском гробљу.

Касније је откривено да је Шукер на Павелићевом гробу био са сада покојним Зораном Петровићем, који је био један од оптужених у процесу против тзв. злочиначке организације, и то за судски недоказано наручивање убојства, а умро је 2008. године од рака.

Трећи у „тиму“ на гробу Павелића био је тога дана Миљенко Жаја Кројф, који је једва преживео жестоку експлозију свог аутомобила у јулу 1999. усред вожње у Дубрави, након које је остао инвалид.

Године 2003. Павелићев гроб је посетио актуелни министар здравства у Хрватској Милан Кујунџић, а његово објашњење за то је било да тада није био у политици и да је тамо отишао из радозналости.

Извор: informer.rs / express.hr