Уставни суд БиХ је својом одлуком измијенио природу и карактер Уставног суда и ударио на темеље Дејтонског мировног споразума изјавио је правни савјетник предсједника Републике Српске Милан Тегелтија.

Истиче да је овим Уставни суд суштински измијенио карактер ове правосудне заједничке институције, суда који одражава уставну структуру БиХ и који се формира именовањем судија из парламената оба ентитета и због тога у кворуму за одлучивање морају бити судије из оба ентитета.

– Ако у кворуму нема судија које је у тај суд именовала Народна скупштина Републике Српске, Уставни суд постаје Уставни суд Федерације, који као такав не може да доноси одлуке које се односе на Републку Српску. То његове одлуке чини нелегитимним и необавезујућим за Републику Српску, јер су то одлуке институције, која у свом кворуму за одлучивање нема Републике Српске, односно нема судија које је у тај суд именовала Народна скупштина. Према томе његове одлуке постају одлуке Уставног суда Федерације и не могу се као такве реферирати на Републику Српску – рекао је Тегелтија.

Оставите Коментар