Наши суграђани углавном прате када се пали и гаси црвена лампица на бројилима, а како ће струја од наредног месеца да поскупи, да се подсетимо у које је то време „јефтина тарифа“.

Домаћинства обично по нижој тарифи пале кућне апарате попут веш машине и машине за судове, али све чешће и шпорете.

Подсетимо, ноћна, односно нижа тарифа је чак четири пута повољнија од дневне и свима траје осам сати, али не почиње у исто време.

Како се може прочитати и на званичном сајту ЕПС-а, она траје од 22 часа до шест сати ујутру или од 23 сата до седам часова ујутру. У Београду од поноћи до осам ујутру.

Дакле, лампица се најпре пали у централној Србији, где нижа тарифа почиње у 22 часа. По повољнијим ценама струја се у овом делу наше земље користи до шест часова ујутру. Сат касније јефтиније киловате могу да користе Војвођани, и то до седам часова.

Нижа тарифа у појединим деловима Србије почиње у различито време да би се, како су раније рекли у ЕПС-у, избегло преоптерећење електросистема.

Ако вам у тим сатима не светли лампица, значи да не региструје јефтину струју. У том случају би се требало обратити надлежној дистрибуцији да се провери о чему се ради.

Уколико сте се питали да ли је недавно померање сата пореметило коришћење јефтиније струје, знајте да се сигнал за промену тарифе са зимским и летњим рачуњем времена усклађује аутоматски.

Цене по зонама

Киловат струје у вишој, дневној тарифи у зеленој зони код двотарифних бројила кошта 5,962 динара, док је у нижој тарифи 1,491 динар. У плавој зони киловат је током дана 8,943, а ноћу 2,236 динара. У најскупљој, црвеној зони постоји велика разлика. Дању је киловат-час 17,887, а у нижој тарифи, односно током ноћи, 4,472 динара.

И на крају, да вас подсетимо да ће електрична енергија од 1. децембра за домаћинства поскупети 3,9 одсто, што значи да ћете за просечан рачун издвајати више од 110 динара па и више у зависности од тога колико месечно трошите и у којој тарифи завршите обрачунски период.

Оставите Коментар