Име легендарног глумца Велимира Бате Живојиновића понеће Бојанска улица на Црвеном крсту на Врачару, изгласано је једногласно на седмој седници Комисије за споменике и називе тргова и улица.

Син Миљко Живојиновић казао је за Курир да је ова вест донела велику срећу у породицу Живојиновић.

„Ово је дивна вест за све поштоваоце Батине уметности. Племенит гест којим је Београд показао како чува своје вредности. Најлепше од свега је то што је име понела улица у којој се налази родна кућа његове супруге Луле, коју је баш ту упознао и с њом ту провео прве заједничке тренутке. Одмах иза њене куће налази се и Београдско драмско позориште, у коме је Бата начинио прве глумачке кораке. Ту се налази и некадашњи Трећи општински суд, у коме сам ја имао прва професионална суђења у животу као адвокатски приправник код адвоката Саве Анђелковића… Много емоција и симболике у овом тренутку, ово ће обрадовати све наше пријатеље и Батину верну публику“, казао је Миљко и додао:

„Ово је свечан дан за породицу Живојиновић. Овом приликом се захваљујемо одговорнима у Граду Београду, који су на најлепши начин исказали слух и такт за неговање надалеко чувеног београдског духа. Црвени крст као важан део Београда и његове историје заувек постаје и део Батине заоставштине.“

Син легендарног Валтера овом приликом уступио нам је и фотографију на којој је баш Бојанска улица (одсад Улица Бате Живојиновића) којом шетају Батина супруга Лула и најстарија сестра Нада, држећи подруку глумчевог оца Драгољуба.

Фото: kurir.rs
Фото: kurir.rs

Поводом обележавања три године од смрти славног глумца, магазин Базар, компанија „Борба“ и Горан Весић, у својству грађанина, покренули су иницијативу да једна од београдских улица добије назив по овом уметнику.

„Велимир Бата Живојиновић је наша велика глумачка легенда. Он је својим немерљивим уметничким и културним доприносом обележио једну златну еру српске, југословенске и светске кинематографије. ‘Валтер брани Сарајево’, ‘Скупљачи перја’, ‘Битка на Неретви’ и многи други филмови само су неки у којима је остварио јединствене и неприкосновене улоге, које ће остати као печат једног невероватног и непоновљивог дара“, стоји у иницијативи Горана Весића, коју је образложила председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Андреа Радуловић.

Мића Орловић добија скулптуру, а деспот Стефан споменик

Комисија је усвојила и иницијативу РТС за постављање скулптуре Милоја Миће Орловића, истакнутог телевизијског водитеља, новинара и уредника, са идејом да предложена локација буде испред зграде у Таковској 10 уколико се све релевантне институције усагласе.

Скулптура која би била постављена је ауторско дело вајара Небојше Савовића Неса.

На седници је усвојена и иницијатива да се подигне споменик деспоту Стефану Лазаревићу на простору између Гундулићевог венца, Дринчићеве и Палмотићеве улице.


Љ. Раданов, М. Цукић

Leave a Reply