УТИЦАЈНИ италијански медиј „Il Fatto Quotidiano“ направио је опсежну анализу Ђукановићеве тродеценијске владавине, стављајући акценат на мафијашку природу одлазећег црногорског режима.

– Галопирајући јавни дуг, разни корупционашки скандали који погађају премијеров најужи круг и извјештаји Европске комисије и међународних институција које потврђују демократске неуспехе земље… Ово је Ђукановићева Црна Гора, коју су тужиоци из Барија и Напуља раније осуђивали за међународни шверц цигарета, стоји у тексту часописа „Il Fatto Quotidiano„.

Анализа, неизоставно, дотиче и формално нерасвијетљено убиство уредника Дан-а Душка Јовановића, али и чињеницу да је амерички Стејт департмент квалификовао Црну Гору као „мафијашку државу“.

– Црна Гора никада није спровела реформе, одликује је веома висока корупција и угроженост медија. У ових 30 година није недостајало горућих случајева повезаних са скандалима који укључују премијерову породицу и слободну штампу, док је новинарима прећено или су убијани. Најпознатији је Душко Јовановић, којег су 2004. године убила двојица извршилаца. Као уредник листа Дан, опозиционог листа, увек се истицао незгодним судским истрагама, али истраге су такође обустављане јер је оружје које је коришћено за убиство било у војним складиштима још од времена бивше Југославије. Локални званичници у могућности да расветле имена и места нестали су заједно са сведоцима, баш као што је амерички Стејт департмент Црну Гору класификовао као мафијашку државу, док је међународна невладина организација „Организед Цриме анд Цорруптион Репортинг Пројецт“ (ОЦЦРП) прогласила Ђукановића за „човека године за организовани криминал – пише „Ил Фатто Qуотидиано“.

У раду ове НВО расветљена је пирамида Ђукановићеве корупционашко-мафијашке структуре.

– У наменском раду, ОЦЦРП је открио острво, финансирано од Ђукановићеве породичне банке, за коју се чинило да је у власништву Станка Суботића, оптуженог неколико пута за шверц цигарета и бившег премијеровог пријатеља. Атолом је управљао Ђукановићев шеф обезбеђења. Али име Суботића није једина нелагодност која се повезивала са Ђукановићем последњих година: Насер Кељменди, Сафет Калић и Брано Мићуновић – три су личности црногорског подземља. Између осталог, показало се да је Ђукановићева породица имала прилику да укључи државну банку под своју контролу када је приватизована. У тој институцији влада би извршила значајне јавне инвестиције. Али када су зајмови дати неколицини одабраних нису били враћени, Ђукановић је покушао спасити породичну банку, захваљујући ад-хок закону усвојеном у парламенту када је већина трајно била у рукама странке ДПС – јавља овај медиј и истиче криминалну праксу његовог режима по другим питањима, као што су распродаја црногорског приморја, кредит од милијарду долара за изградњу 41 километра аутопута, обезбеђивање 300 милиона државних гаранција за кредите које су узеле приватне компаније и друго.

Leave a Reply