Полазећи од вишедеценијске традиције организацијског јединства, стручно-специјалистичке сарадње, високог патриотизма, борбеног другарства и садејства у реализацији безбедносних задатака, а на основу заједнички испољене иницијативе да се негује и настави заједничка традиција припадника служби безбедности, ветерани војне контраобавештајне службе и ветерани војне полиције су 23. септембра 2021. године формирали “Удружење ветерана Органа безбедности и Војне полиције Србије“.

Удружење је основано ради очувања и неговања слободарских традиција Републике Србије и очувања угледа и етике припадника Органа безбедности и Војне полиције, наставка доприноса одбрамбеној способности земље и остваривања њиховог друштвеног статуса.

Удружење окупља пензионисане припаднике Органа безбедности и Војне полиције (из састава ЈНА, ВЈ, ВСЦГ и ВС), Војне службе безбедности и Војнобезбедносне агенције.

На Скупштини одржаној у Дому гарде на Топчидеру, у складу са прописаним епидемиолишким мерама заштите, уз присуство гостију из Управе за традицију, стандарде и ветеране Министарства одбране, Удружења ветерана Војнообавештајне агенције, Удружења војних пензионера, Управе Војне полиције ГШ Војске Србије и Војнобезбедносне агенције МО Републике Србије, ветерани су изгласали Статут, изабрали органе Удружења и донели одлуке неопходне за будући рад.

Међу делегатима нашли су се некадашњи оперативци и командири, начелници и руководиоци, прекаљени борци, генерали војне контраобавештајне службе и војне полиције, колеге, пријатељи и другови.

За председника Скупштине „Удружења ветерана органа безбедности и војне полиције Србије“ једногласно је изабран дугогодишњи припадник и руководилац војне службе безбедности, генерал-мајор у пензији, Тодор др Петковић.

Генерал Тодор др Петковић је у својству председника Скупштине, у свом обраћању између осталог рекао: „Свима нама је добро познато да систем у којем смо радили и у којем активни припадници Органа безбедности и Војне полиције и данас раде, по дефиницији представља систем у којем владају строги принципи тајности, хијерархије, субординације и координације. Истовремено, такав систем чине одабрани, школовани, оспособљени и опремљени припадници спремни да изврше све постављене задатке, без обзира на ризике. Неки од наших колега су извршавајући своје професионалне задатке дали и највредније – своје животе. Сви ми и даље се осећамо припадницима својих састава и наша срца имају и даље снаге за нашу Службу, за нашу Војну полицију, за нашу Војску и за нашу Србију. Ово је и прилика да се заједнички подсетимо на херојску одбрану и дате животе припадника органа безбедности и војне полиције на Kосову и Метохији и посебно на караули “Kошаре“, на бранику отаџбине. Они су искористили своје место и улогу у датој ситуацији да се, као прави родољуби и професионалци, високо уздигну и постану хероји Србије, чија ће слава вечно трајати. Тада донете одлуке да нема одступања назад јер је “иза нас Србија“ треба тражити у људским, породичним, моралним, карактерним, традиционалним, етичким, безбедносним и професионалним мотивима наших ветерана. Они су пример свима нама и будућим генерацијама“.

Због њих, због оних пре и после нас, треба да активно доприносимо остварењу зацртаних циљева нашег Удружења и да будемо активни, јер само тако нећемо бити сами и остати заборављени“.

Руководећи и извршни органи Удружења настављају свој рад на формирању подружница на територији Републике Србије (Нови Сад, Ниш, Лесковац, Kраљево и др.) и стављању у функцију формираних секција Удружења за политику одбране и безбедност, статусна и социјална питања, за неговање традиција и сарадњу и информисање.

Удружење је усвојило и Програм активности до наредне Скупштине који обухвата: сарадњу са Министарством одбране, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Војском Србије у циљу јачања одбране и неговања слободарских традиција нашег народа, организовање стручних скупова, издавачку делатност и пружање разних видова помоћи колегама ветеранима.

Kао један од врло важних задатака је и припрема Годишње скупштине Удружења која ће окупити делегате са целе територије Републике Србије и из свих подружница.

Оставите Коментар