ШЕФ кабинета председника Украјине, Андреј Јермак, изјавио је да се Кијев договорио са представницима земаља НАТО о испоруци савремених западних система противваздушне одбране (ПВО).

Притом није крио да украјински режим и његови западни спонзори и покровитељи имају амбицију да тим системима „затварање неба за руску авијацију“.

Јермак је присуствовао шестом по реду окупљању „Рамштајн групе“ (у америчкој војној бази у немачком Рамштајну) и позом објавио преко Твитера:

„Оцењено је да је Украјини сада најпотребније јачање система противваздушне одбране. О томе сам посебно разговарао са Бајденовим саветником за националну безбедност Џејком Саливаном“.

Бела кућа је дан раније потврдила испоруку два система ПВО NASAMS Украјини. Не скривајући да ће накнадно испоручити још шест.

Бајден је 10. октобра у разговору са украјинским лидером Владимиром Зеленским обећао да ће наставити да подржава Украјину, укључујући предају Кијеву најновијих америчких система ПВО.

Обећао је и да ће Вашингтон подржавати Украјину „колико год буде потребно“.

У Рамштајну су се окупили представници око 50 земаља. Поред чланица НАТО и ЕУ, дошли су представници Аустралије, Новог Зеланда, Јужне Кореје, Јапана, Израела, Јордана, Катара, Кеније, Либерије, Марока и Туниса

Војни стручњаци NASAMS сматрају прилично добрим ПВО системом за песретање крстарећих ракета.

Мана му је што је стационаран и ако буде штитио војне или цивилне објекте – биће га релативно лако уништити.

Исто важи и за немачки ПВО систем Iris који је (први) Украјина добила 11. октобра.

Ни један ни други нису у стању да зауставе руски ракетни систем „Искандер“.

Кијев од Американаца, иначе, тражи и тактичке балистичке ракете ATACMS и борбене авионе Ф-15 и Ф-16.

Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће – упитан да ли ће Вашингтон снабдевати Кијев тактичким балистичким пројектилима – рекао је да САД „не искључују ни једну могућност“.

Те ракете имају већи домет и већу снагу бојеве главе од свих којима Украјина располаже.

Немачки недељник Der Spiegel објавио је да се више од десет земаља ЕУ сложило да створи „паневропски систем ПВО“.

Навео је да та идеја припада немачком канцелару Олафу Шолцу, а да је подржавају Белгија, Бугарска, Летонија, Литванија, Холандија, Норвешка, Румунија, Словачка, Словенија, Финска, Чешка и Естонија.

Оставите Коментар