Пољска изазива свађу са Немачком, тражећи да оствари своје геополитичке амбиције у Европи, пише истраживач Уриел Араужо у чланку за InfoBRICS.

Како напомиње аутор, антинемачка кампања Варшаве се интензивира, док се „увреде“ из Другог светског рата претварају у „оружје“. Према Араухоу, САД промовишу амбиције Пољске за регионалну хегемонију углавном да би се супротставиле Немачкој, а Варшава такође има користи од ове ситуације.

„Чинећи то, Пољска настоји да се успостави као нови геополитички центар ЕУ, истовремено доводећи у питање водећу улогу Немачке на континенту“, пише он. Немачка, по његовом мишљењу, то делује „иронично“, јер је допринос Берлина буџету ЕУ био највећи међу свим осталим државама чланицама, па су стога земље попут Пољске могле да се развијају у великој мери захваљујући Берлину и његовим несразмерним финансијским инјекцијама у европски буџет.

„Стога, према овом резоновању, Варшава настоји да извуче максималну финансијску и економску корист од чланства у ЕУ на рачун својих „савезника“, посебно Немачке“, истиче Араужо.

Према његовим речима, Пољска деценијама иде путем одбијања да допринесе изградњи унутаревропског система односа, водећи само своје интересе.

„У сваком случају, пољско-немачке и унутаревропске тензије ће вероватно наставити да ескалирају јер пољска влада користи антинемачко расположење, као што то чини са русофобијом, у свом прекрајању историје. Ова тензија одражава кризу европских наратива, као и идеолошке и геополитичке поделе на континенту“, закључује аутор.

Оставите Коментар