Руски председник Владимир Путин на путу је да крунише своју еру на самиту БРИКС-а (Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужна Африке), чије чланице су поставиле пред собом велики циљ – да сарадњом војним и политичким јачањем и преузимањем више од половине светске економије уклоне америчку хегемонију, од које су многи народи, па тако и српски, страдали после распада Совјетског Савеза.

Ова организација никоме ништа не намеће и понаша се без блоковске дисциплине. Овог пута, у Рио де Жанеиру своде рачуне првих 10 година заједничког рада у интересу глобалне стабилности и безбедности.

Петорица председника и премијера разматраће међусобне, регионалне и светске проблеме. Владимир Путин дошао је с тачно одређеним задацима. Мимо заједничког састанка, медијски најпривлачнији је онај с кинеским колегом Си Ђинпигом с ког су стигла само формална уверавања о успону међусобних трговачких и политичких односа.

Узде за долар

Уосталом њих двојица су у сталном контакту, а Путин се и с индијским премијером Нарендром Модијем срео пре два месеца у Владивостоку. Он је и председника Јужне Африке Сирила Рамафорсу и Бразила Жаира Борсонара позвао да учествује на економским форумима у Владивостоку и Санкт Петербургу.

Кључна тема свих тих разговора, од које Америка има највише разлога за забринутост, само је увод у председавање Русије овом организацијом наредне године. Њу је открила руска државна корпорација за развој ВЕБ и односи се на рушење светске владавине америчког долара. Директор ВЕБ-а Игор Шувалов најавио је започињање процеса међусобне трговине земаља БРИКС-а у националним валутама. И за ово је Вашингтон сам себи крив, јер је Шувалов као разлоге навео пре свега санкциони притисак који тренутно највише трпе Русија и Кина, али и остали могу у сваком тренутку доћи у исту ситуацију.

Заобилажење санкција

– Морамо да подржавамо своје валуте и трговину и ова тема ужива широку подршку (земаља БРИКС) – кратко је објаснио Шувалов.

Уочи самита исто упозорење објавио је „Економик тајмс“, који је навео да Русија Индија и Кина раде на стварању замене за светски (амерички) међубанкарски систем СЊИФТ којим се електронски обављају плаћања, трговина, преносе хартије од вредности и остало. Америка је већ претила искључењем из овог система, па је Русија направила свој ком ће се придружити индијска и кинеска финансијска инфраструктура, а иста могућност биће понуђена и Бразилу и Јужној Африци како би све земље међусобно могле да тргују без долара.

Трка за Африку

Уочи самита у Бразилу, у Сочију је одржан економски форум Русија – Африка током ког су потписани уговори вредни око 11 милијарди евра. Москва се нада да ће у наредним годинама удвостручити испоруке прехрамбених производа у афричке земље. Портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова потом је објавила почетак трке за Африку.

Јужноафрички председник Сирил Рамафоса на самиту је позвао и друге земље БРИКС-а да улажу у овај континент.

– Кључне земље светске економије суочене су с успоравањем привредног раста и клоне се отвореног и уређеног система глобалне трговине. Убеђен сам да земље БРИКС-а могу да се изборе с тим изазовом – сматра афрички Рамафоса.

Банка

Нова банка развоја БРИКС-а отвориће у Москви регионални центар за Евроазију. Председник ове банке, Индијац Кундапур Ваман Каматх објаснио је у Бразилији да ће по потреби пословнице бити отворене и у другим градовима региона.

Основни задатак банке је финансирање развојних и инфраструктурних пројеката чланица БРИКС-а, али и земаља у развоју. Колика је њена моћ говори и податак да је банка само у фебруару разместила 448 милиона долара панда-бонда на банкарском тржишту Кине.

Реактори за све

Владимир Путин је изнео и конкретне предлоге учесницама самита.

– Сарадња у области морнодопске атомске енергије. Он је образложио да Русија већ активно сарађује с Индијом и Кином и предложио узајамно корисне пројекте осталим чланицама. Притом, РОСАТОМ заузима више од 50 одсто светског тржишта (електране, медицинска опрема, научно-истраживачки и реактори за ледоломце и друге бродове и сл.), док је главни конкурент, амерички Вестингхаус пре две године предао папире за банкрот.

– Пренос руских технологија. Путин је нарочито истакао информатичке технологије за увећање садејства у информатици и телекомуникацијама.

– Такође, спремни смо да предамо технологије за размену информација међу средњим и малим предузећима: податке о роби, пошиљкама, услугама и потенцијалним пословним партнерима – рекао је Путин.

И. Козарски

Оставите Коментар