Српском фудбалу можда недостаје много ствари, али од 17. јула имаће једну којом ће моћи да трчи уз раме најбољима.

Видео-технологија за помоћ судијама коначно стиже и у Суперлигу Србије и после скоро једногодишње обуке арбитара и врло захтевних техничких припрема, VAR ће бити и у домаћој елити, а у свету је уведен још 2018. године.

Новости“ су биле прве које су од свих српских медија имале ексклузивну привилегију да сиђу на ниво „минус један“ и уживо испрате генералну пробу примене VAR на фудбалском мечу, који су пре неколико дана у Спортском центру Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови одиграли Задругар и Београд са Карабурме.

Можда ће неки од мечева 1. кола Суперлиге бити брзоплето названи историјским, јер ће на њима VAR да се први пут види уживо у ТВ преносу, али меч поменутих четвртлигаша је у ствари ушао у анале. У једној од укупно четири собе VAR судија је био Новак Симовић, помоћни, односно AVAR судија је био Светозар Живин, док је правду горе на терену делио Милош Милановић. Све је функционисало беспрекорно, са неколико врло типичних ситуација у којима је нова технологија „отворила очи“ свима.

У изузетно модерном простору који је ФСС платио неколико стотина хиљада евра, посебно га реновирао за четири VAR собе и једну централну техничку просторију, све делује као под конац. „Новости“ су имале прилику да буду у истој просторији са новим председником Судијске комисије ФСС Дејаном Филиповићем и главним човеком за обуку VAR судија Игором Радојчићем, некадашњим врхунским помоћним арбитром.

  • Вишемесечна обука VAR судија укључила је укупно 15 наших арбитара. У четири VAR собе током сваког кола Суперлиге Србије седеће главни и помоћни арбитри који ће се, у зависности од обавеза, наравно бавити и својим послом на терену. Иначе, главни арбитри су обучени да буду VAR и AVAR судије, док помоћници могу да обављају само посао асистента, односно AVAR судије – каже Радојчић за „Новости„.

Иначе, Србија одавно има тројицу обучених VAR судија. То су Срђан Јовановић, Милован Ристић и Далибор Ђурђевић, који годинама суде мечеве Лиге шампиона, Лиге Европе и утакмице репрезентација.

Код навијача, али и људи блиских домаћем фудбалу било је доста непознаница о томе шта је уопште VAR, како функционише, где ће бити просторије, где стоје камере, чије су камере и многа друга питања…

  • По угледу на УЕФА, која је централизовала своју VAR базу у Ниону за све мечеве европских клупских такмичења, па и сада током Европског првенства, и ФСС се одлучио да четири VAR собе смести у свој спортски центар у Старој Пазови. Ми смо током едукације и припреме за примену VAR користили чак седам камера, иако ФИФА предвиђа само четири. VAR монитори које контролишу судије на терену не морају нужно да буду смештени код клупа за резервне играче. Када је Звезда, на пример, играла Лигу шампиона, VAR екран је био испод источне трибине. Засада је важно да сваки од 15 стадиона у Суперлиги испуњава све техничке услове и да је веза путем оптичких каблова од стадиона до VAR базе у Старој Пазови беспрекорна. Иначе, камере којима ће ТВ Арена да преноси мечеве су у ствари VAR камере – појашњава Радојчић.

Осим 15 судија који су прошли врло детаљну обуку и свих 16 клубова је имало посебне едукације, а тренери и играчи су са великом пажњом испратили свако од тих предавања.

  • Фудбалски савез Србије посебну захвалност дугује првом човеку Судијске комисије УЕФА Роберту Розетију који је недавно одржао предавање нашим арбитрима на обуци за VAR. Његово искуство било је веома драгоцено у овом новом пројекту на који је српски фудбал веома поносан – каже за „Новости“ генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић, који је иначе ових дана и делегат УЕФА на мечевима Првенства Европе, углавном у Копенхагену.

Дакле, за три недеље, VAR је у Србији. Што би душебрижници рекли: само нам је још то фалило. Они који му верују, схватиће да ће да унапреди игру и учини је праведнијом. На крају крајева, управо је регуларност једна од ствари за којом српски фудбал вапи годинама!

ПРИМЕНА У ЧЕТИРИ СЛУЧАЈА

Није сувишно да се навијачи и актери мечева у Србији подсете на то у којим ситуацијама ће да се примењује VAR технологија. То ће бити само у четири случаја: код казнених удараца, офсајда, досуђених црвених картона или непримећених инцидената за картоне и у ситуацијама код замене идентитета, односно одлука у вези са погрешним играчем.

ШТА АКО НЕСТАНЕ СТРУЈЕ?

Од „милион“ питања у вези са VAR технологијом, може да се чује и ово: шта ако нестане струје у бази у Старој Пазови или на неком од осам стадиона, током сваког кола Суперлиге?

  • И ту је VAR протокол врло јасан. Судије на терену су дужне да наставе меч и да буду обавештене да се у периоду у којем нема струје, утакмица игра као пре примене VAR технологије. Иначе, имали смо у Старој Пазови ситуацију у којој је у целом центру нестала струја, али је нови агрегат у VAR просторијама радио без грешке – открива Игор Радојчић.

Н. Иљукић

Оставите Коментар