Трагедија на Ајброкс Парку, једна од највећих фудбалских трагедија у историји, десила се 2. јануара 1971. године. Погинуло је чак 66 људи током Олд Фирм дербија између Ренџерса и Селтика!

Селтик је тада у 90. минуту дошао до вођства за невероватно славље навијача. Навијачи су почели да се гуше на степеницама јер су многи кренули да излазе са стадиона после гола Селтика. Међутим, домаћин је изједначио већ у следећем нападу и онда је настао хаос. Неколико хиљада навијача домаћег тима кренуло је истог момента ка излазу број 13. Људи су волели кроз та врата да пролазе јер су тако били најближе станици метроа Копланд. Људи су падали једни преко других и да су они на дну степеништа најгоре прошли.

Угушених и прегажених било је на све стране, страдало је много деце. Најмлађи – Најџел Патрик Пикап (8) из Ливерпула који пао са рамена свога оца. Црни биланс – 66 мртвих и преко 200 теже или лакше повређених.

Главни кривац за трагедију био је Ренџерс који је морао да исплати одштету породицама погинулих. После ове трагедије сигурност на стадионима постала је приоритет.

Данас, на годишњицу трагедије, Ренџерс и Селтик играју свој нови Олд Фирм дерби. После дужег времена, домаћим тим има предност на табели која тренутно износи 16 поена вишка, али уз три меча мање на конту Селтика. Али, нема сумње, без обзира на дерби, свима је у мислима меч од пре 50 година и велика трагедија.

Оставите Коментар