Умро је док је “био на третману за борбу против анксиозних поремећаја и депресије”. Дмитриј Конопљев (46) био је на челу Одбрамбеног бироа за пројектовање инструмента Шипунов, који стоји иза смртоносног ракетног система “панцир”, коришћеног у рату у Украјини.

Та организација је одговорна за више од 150 комада наоружања и војне опреме коју користи руска армија. Раније је Конопљев био заменик директора руске Федералне агенције за снабдевање оружјем, војском, специјалном опремом и материјалима. Први извештаји кажу да лекари нису могли да утврде узрок смрти.

Али касније је руски лист „Известија“ известио да је доживео “акутни срчани удар” док је био подвргнут ксенонској терапији при којој је носио маску за кисеоник у елитној московској клиници, пише „Даилy маил“. Третман у ком пацијенти удишу ксенон, за који је утврђено да има својства слична антидепресивима, користи се за сузбијање анксиозности, депресије, неуролошких болести и проблема са спавањем.

Од почетка „специјалне војне операције“ у Украјини, Конопљев је наводно патио од анксиозности и главобоље. Путинов бивши телохранитељ и блиски пријатељ Алексеј Дјумин, гувернер Тулске области у којој се налази Биро за дизајн оружја, рекао је да је Конопљев “учинио много за одбрамбену индустрију земље”, дајући “велики допринос”.

Биро за пројектовање инструмената Шипунов, такође познат као Биро за пројектовање инструмената КБП, стоји иза широког спектра оружја које користи руска војска. То укључује противтенковске ракетне системе, комплексе наоружања лако оклопних возила и тенкова, артиљеријске системе вођеног наоружања, системе противваздушне одбране, ракетне системе и малокалибарско оружје и бацаче граната.

Биро је описан као Путинов водећи произвођач комплексног оружја, који координира рад великог броја предузећа и организација, укључујући институте Руске академије наука и институте Министарства одбране. Русија је претрпела мноштво смртних случајева људи повезаних са гасним и нафтним секторима током рата са Украјином, у време нагомилавању непријатељстава.

Оставите Коментар