Сиријска армија у свом саставу поседује ове изузетно опасне и ефикасне артиљеријске пројектиле руске производње. На интернет мрежи се појавила фотографија на којој се види сиријска артиљеријска посада на вучној хаубици 2А65 „Мста-Б“ како се спрема да испали „Краснопољ“

Прве информације о могућој примени пројектила Краснопољ су се појавиле у Сирији средином 2016.године. Експанзија употребе овог пројектила је уследила 2017.године током операције за деблокаду Дејр ез Зора. Том приликом је снимљен и велики број видео-кадрова на коме се види „снајперско“ дејство ове муниције.

Краснопољ се на циљ наводи помоћу ласерског снопа који је део аутоматизованог система за управљање ватром Малахит. Овај маркер углавном користе специјалне јединице, али се у последње време иста опрема качи и на извиђачке беспилотне летелице. Захваљујући овиј технологији постижу се импресивни резултати када је у питању прецизност артиљеријске ватре.

Краснопољ је веома ефикасан када треба уништити објекте који се користе за складиштење наоружања и муниције. Када требе директно погодити ватрену тачку са утврђеним непријатељом, или укопано артиљеријско оруђе са посадом. Неретко се са њим могу напасти и оклопна борбена техника непријатеља, транспортна средства и слично.

Високопрецизни пројектил има доста висок рејтинг у свету захваљујући његовој успешној употреби у Сирији. Његова ефикасна примена је посебно била видљива приликом сламања џихадистичке одбране у рејону Абу Камал (Операција деблокаде гарнизона Дејр ез Зор).

На основу ових искустава руски инжењери раде на перманентном унапређењу пројектила Краснопољ. Последње његове верзије имају могућност навођења преко сателита. Прецизност на максималним даљинама достиже респектабилних 90% (од 10 граната 9 ће погодити центар мете). Том приликом се постижу минимални отклони од гађане тачке, који су у основи небитни.

Краснопољ је високопрецизни артиљеријски (хаубички) пројектил који је опремљен разорно-парчадним типом бојеве главе. Њега је развио Конструкторски биро из Туле (Конструкторское бюро приборостроения). Серијска производња пројектила се реализује у компанији ОАО „Ижмаш“. Производи се у два калибра 152 и 155мм (извозна верзија). Ефективни домет пројектила је до 25км. Оквирна цена за модернизовану верзију пројектила који носи ознаку Краснопољ-М је 35 хиљада америчких долара.

Оставите Коментар