Председник Србије и врховни командант оружаних снага Александар Вучић издао је данас званичну наредбу.

Она гласи да све непријатељске беспилотне летелице на територији централне Србије буду моментално уништене.

Kако „Новости“ сазнају, председник се на овај корак одлучио после инцидента који се десио на подручју изнад Мердара и у околини Рашке, када су непознати дронови осматрали касарне и положаје Војске Србије.

У циљу спречавања даљих непријатељских активности подигнути су српски „мигови 29“ у акцији праћења и евентуалног напада на непријатељске летелице. Недуго затим, уочени објекти напустили су ваздушни простор централне Србије, а да то нису учинили, били би уништени јер је врховни командант издао наређење да се одмах дејствује противваздухопловним оруђем.

„Тачно је, беспилотне летелице су снимале један положај у Kопненој зони безбедности и две касарне. О томе ме је обавестио председник Републике, и он је дао наређење да се појача заштита у ваздуху, што је сада стално стање ствари. Уколико се то понови, обараћемо све летелице. Не бих давала више информација, председник ће више рећи о томе, као и министар одбране Милош Вучевић“, рекла је Ана Брнабић у емисији „Таковска 10“ на РТС.

Она каже да ће Србија наставити да чува мир и безбедност, и да ми насупрот нама имамо људе који се не понашају рационално.

„Срби на KиМ тешко да имају било какво разумевање за све што се дешава, и председник Вучић и ми у Влади покушавамо да ипак утичемо да ситуација не ескалира. Да ли Kурти чека коначни споразум? Ја не знам шта он чека, он је идеолошки фанатик, ја не могу да се поистоветим са њим. Али ако чекају финални споразум, ја опет кажем да морамо да се вратимо на први споразум, Бриселски споразум. Мене не занима да ли је он противник или није, тај споразум је потписан пре њега, ако он мисли да привремене институције имају неку тежину, он мора да примени то“, рекла је премијерка.

Оставите Коментар