Из украјинске Херсонске области у околину Мариупоља, важне луке на Азовском мору стигле су две колоне војне технике украјинске армије. Бивши портпарол Министарства спољних послова Украјине Олег Волошин, упозрио је режим у Кијеву да ће уколико дође до рата са Русијом, украјинска армија бити разбијена за највише недељу дана

Public

Ово је саопштио други човек у војном врху Доњецке Републике Едуард Басурин. И прецизирао да се ради о техници два батаљона из састава 56-те посебне бригаде моторизоване пешадије.

Басурин је истовремено открио да украјински Генералштаб намерава да организује велику војну вежбу на територији Донбаса која је још под његовом контролом и да у њу укључи и ратну авијацију.

Вежба ће, према његовим речима, потрајати до 30. јануара.

У Доњецку зазиру да би у време трајања те вежбе Украјинци и Американци могли организовати провокацију са намерним обарањем једног украјинског ловца, па то приписати армији ДНР и искористити за отпочињање ратних дејстава.

Зато је Басурин нагласио: „Наша ПВО ће деловати само у случају да неки украјински авион покуша да уђе у наш ваздушни простор“.

Узбуна у Донбасу

У Доњецку зазиру да би Украјинци и Американци за време време вежбе на окупираној територији Донбаса, која ће трајати до 30. јануара, могли организовати провокацију са намерним обарањем једног украјинског ловца, па то приписати армији ДНР и искористити за отпочињање ратних дејстава.

У Кијеву, што није случајна времена подударност, поново говоре о „Русији агресору“ и изражавају уверење да ће Украјина у случају рата са Русијом на својој страни имати авијацију НАТО.

На ово је одреаговао бивши портпарол Министарства спољних послова Украјине Олег Волошин, упозоривши:

– Уколико дође до правог рата са Русијом, украјинска армија ће бити разбијена за највише недељу дана. Москва ће користити савремену бомбардерску и стратешку авијацију и крстареће ракете против којих су америчке противтенковске ракете Јавелин немоћне и бескорисне.

Волошин је имао у виду и изјаву секретара украјинског Савета за националну безбедност Александра Турчинова да Русија дуж границе са Украјином прави „моћну војну инфраструктуру“ и да се спрема за напад, али да је украјинска армија спремна.

Свему овоме треба додати да је московски војни експерт Алексеј Леонков, који је један од директора стручног часописа „Арсенал Отаџбине“, објаснио да Русија неће мирно посматрати како Кијев и САД у Донбас доводе 20.000 војника лажних миротвораца који би двема донбаским републикама приредили судбину Српске Крајине.

фотомонтажа

Леонков отворено предочава: „Ако ствари буду кренуле по том сценарију, у Донбасу ће се одмах појавити и други миротворци. Надам се да тамо (на Западу) још нису заборавили како је Русија, и којом брзином, распоредила своје трупе у Сирији. Американци не могу тих 20.000 довести у Донбаса са мандатом Савета безбедности УН, а ако их ипак доведу – уследиће брзи одговор Русије“.

Леонков чек прецизира: „На линијама додира брзо ће се појавити миротворци који ће бити пријатељски расположени према житељима Луганска и Доњецка. То ће бити Русија“.

Извор: informer.rs / fakti.rs