Kсу Веј (30) из Kине сам је направио лабораторију и лек за болесног сина(2), пошто медикамент који је очајнички био потребан његовом детету није могао да нађе ни у Kини, нити да га увезе из иностранства.

Његов син Хаојанг (2) пати од Менкесове болести, веом ретког генетског поремећаја који утиче на ресорпцију и обраду бакра у организму. Малишан не може да се креће, нити да говори, а стручњаци су тврдили да му је остало само неколико месеци живота. Отац, међутим, није желео да се преда.

Након што је чуо да постоји лек који може да успори синовљеву болест, а због короне није могао да га увезе из иностранства, Kсу је реновирао очеву стару лабораторију, на интернету проучио студије и податаке о синдрому, да би на крају сам научио да производи бакарни хистидин.

  • Моји пријатељи и породица су били против тога. Рекли су да је то немогуће. Нисам имао времена да размишљам да ли то да урадим или не. Морао сам. Иако не може да се креће или говори, има душу и све осећа – рекао је Веј.

После 6 месеци мукотрпног рада Kсу Веј је направио прву бочицу хистидина. Најпре га је тестирао на зечевима, а затим убризгао и у своје тело. Деловало је да зечеви, а ни он нису имали никакве последице, па га је на крају дао свом сину.

Уследило је изненађење. Дечакова крвна слика се поправила после само две недеље! Отац признаје да његова терапија може само да успори напредовање болести, али је одлучан да се даље бори за дете.

У међувремену, његова прича фасцинирала је међународну биотехнолошку лабораторију ВекторБилдер, која сада покреће истраживање генске терапије за Менкесову болест, клиничка испитивања и тестове на животињама спровешће у наредних неколико месеци.

Откако је његов подвиг постао виралан, Kсуу су почеле да се обраћају и друге породице, молећи га да помогне и њиховим најмилијима, међутим, одбио их је јер му закон дозвољава да лечи само сопственог сина. Док лек не почне да користи за друге, неће имати проблема са властима.

Оставите Коментар