Вили Мекој, 20-годишњи репер у успону убијен је још 9. фебруара док је спавао у свом аутомобилу на паркиралишту Тако Бела у граду Ваљејо.

То убиство је изазвало гнев америчке јавности и довело до интензивне истраге честе употребе смртоносне силе и случајева лошег поступања и злостављања у полицијској станици Ваљеја. Реперова породица је немили чин назвала “погубљењем које је извео стрељачки вод”, а за број испаљених метака су сазнали из медија, наводи Гуардиан.

Стога су градски званичници издвојили 8.000 долара за израду стручног извештаја о овом случају. Плаћени стручњак и бивши полицајац Дејвид Блејк је направио извештај од чак 51 странице у којима је закључио да је убиство било “у складу са савременим праксама обуке и полиције које су повезане с употребом смртоносне силе”.

Он је рекао да је “55 метака које је шест полицајаца испалило за 3,5 секунде разуман чин, заснован на мојој обуци и искуству као инструктора на вежбалишту, као и на примењеној психологији људских чинилаца”.

Блејк је оправдавао велику количину метака испаљених на Мекоја менталним стањем полицајаца. Рекао је како су полицајци “уопштено увежбани да пуцају док се претња не неутрализује” и да су вероватно наставили да пуцају због деломичног “акутног стреса и хаоса узрокованог звуковима пуцњаве, остацима и светлима уграђеним у оружје која су се одбијала од разбијеног ветробранског стакла.”

Шесторица наоружаних полицајаца опколила су мекојев аутомобил након што је запослени Тацо Бела позвао полицију како би пријавио човека у аутомобилу који није реаговао на позиве. Из полицијске станице у Ваљеју су рекли како су полицајци пуцали због “страха за своју сигурност”, тврдећи да је Мекој посегао за пиштољем у крилу. Међутим, снимци објављене захваљујући притиску јавности бацају сумњу на делове полицијске приче. На њима се види да је Мекој помакнуо руку како би се почешао пре него што су полицајци отворили ватру. Полиција га није покушала да пробуди нити су се представили.

Осим тога Блејк је у своме извештају написао како “ниједан полицајац није потрошио сву муницију пре него што је престао да пуца што указује на ниво самоконтроле”. Наводно је тај стручњак познат по писању сличних извешаја са закључцима да су убиства у спровођењу закона била разумна.

Међутим зна се да су полицајци били упознати да чињеницом да оружје у колима нема шаржер и да евентуално може да има само метак у цеви.

Оставите Коментар