Већ пар дана, сарајевској јавности главна окупација је Република Српска и прослава 9. јануара, док истовремено ћуте на узнемирујући дефиле у Бужиму.

Сада већ традиционално сваке године у Бужиму окупљају се униформисани, маскирани Бошњаци који уз повике Алаху акбар и уз ратне заставе Армије БиХ дефилују и тако демонстрирају силу.

Због обележавања 9. јануара из Сарајева данима зову разне амбасаде и траже од њих осуђујући став. Међутим. данас када узнемирујуће слике по ко зна који пут долазе из Бужима и круже друштвеним мрежама, јавност остаје нема и о свему ћути.

Довољно говори чињеница да ни један медиј није известио о дешавањима која су се десила у Бужиму. Наиме, у овом дефилеу могу се приметити и особе које су обучене у униформе Оружаних снага БиХ.

Све наведено је од велике важности, јер је министар одбране БиХ Сифет Поџић наредио покретање поступка против заменика Мирка Околића и још пет припадника ОС БиХ због њиховог присуства и учествовања у свечаној паради поводом обележавању 9. јануара, Дана Републике Српске.

Док су поводом Дана Републике Српске у Бањалуци дефиловале легитимне формације Министарства унутрашњих послова Републике Српске, у Бужиму је мало шта легитимно.

Они који су наводно забринути за омладину у БиХ који због ње протестују у градовима широм Европе под паролом „за мир у БиХ“ ипак нису приметили велики број младих људи који учествују у овој бужимској традицији и тако шаљу крајње забрињавајућу поруку.

Оставите Коментар