Демонстранти су запалили полицајца у Мексику током протеста због смрти мексичког Џорџа Флојда – притвореника који је преминуо одмах после хапшења. Инцидент се догодио у граду Гвадалахари, престоници мексичке државе Халиско.

Снимак који се проширио друштвеним мрежама приказује групу полицајаца на мотоциклима како покушавају да растерају демонстранте. У једном тренутку, демонстрант са маском и наочарима за сунце на лицу, полије по леђима једног полицајца и запали га.

Полицајац пада са мотора, а његове колеге и пролазници покушавају да му помогну и угасе ватру.

Протести у Мексику су започети после смрти Ђованија Лопеза (30) који је ухапшен недалеко од Гвадалахаре. Неколико сати после хапшења, он је одведен из затвора у болницу, где је преминуо. Његов брат је објавио фотографије на којима се види како полиција примењује силу док хапси Лопеза.

Појавиле су се информације да је Лопез ухапшен јер није носио маску на јавном месту, чиме није поштовао мере прописане у борби против вируса корона. Међутим, власти су демантовале такве тврдње, а околности се испитују.

Због тога се Лопез назива мексички Џорџ Флојд, по много познатијој жртви полицијске бруталности из америчког Минеаполиса.

Оставите Коментар