Вођа руске паравојне групе „Вагнер“ тражио је од руског министра одбране да положаје у украјинском граду Бахмуту преда трупама чеченског лидера Рамзана Kадирова и најавио да ц́е их ускоро напустити протестујуц́и због несташице муниције.

„Тражим од вас да издате борбено наређење о пребацивању, пре поноц́и 10. маја, положаја групе Вагнере јединицама батаљона Ахмат на локалитету Бахмут и у околини“, пренео је Јевгениј Пригожин из писма руском министру одбране Сергеју Шојгуу.

Шеф „Вагнера“ је навео да то тражи „због дуготрајне несташице муниције“, оптужујуц́и Војску да му је од октобра прошле гдине дала само 32 одсто тражене муниције.

Пригожин је у суботу претио да ц́е следец́е недеље повуц́и своје трупе из града Бахмута, центра борби на истоку Украјине, оптуживши руски Генералштаб да му је одузео муницију.

Чеченски лидер Рамзан Kадиров је у петак увече на Телеграму потврдио да су његови борци спремни да преузму руске положаје у Бахмуту, ако се „Вагнер“ повуче.

„Наши борци су спремни да крену напред и заузму град. Требало би им неколико сати“, рекао је Kадиров, напомињуц́и да су се његове трупе вец́ бориле уз трупе „Вагнера“ у украјинским градовима Попасна, Северодоњецк и Лисичанск које је освојила Русија.

Пригожин је данас у засебној поруци захвалио Kадирову због те понуде, уверавајуц́и да ц́е Бахмут који се од прошлог лета одупире руским нападима, „несумњиво заузети“ чеченске трупе.

Шеф „Вагнера“ вец́ месецима оптужује руски Генералштаб да његовим људима не даје довољно муниције да би им одузео победу код Бахмута која би засенила способност руске регуларне војске.

Оставите Коментар