Руска приватна војна фирма Вагнер преузела је контролу над више рудника злата који се налазе у Централноафричкој Републици.
Ову информацију објавили су бројни руски медији, позивајући се на војне операције које је Вагнер извео између 22. и 25. октобра.

У извештају Оверклокерса, детаљно се наводи да је од 22. до 25. октобра, особље Вагнерове приватне војне фирме распоређено из Бангија, главног града Централноафричке Републике, имало задатак да прегледа северозападне регионе земље. Ово је чинило кључни део експанзивне мисије извиђања и извлачења.

Kако преносе руски медији, примарни циљ овог подухвата било је савлађивање „оружаних снага“ на територијама на којима се налазе златне резерве. Значај ових рудника злата за Централноафричку Републику је од највеће важности због насталог повећања фискалног прихода нације, олакшавајући редовну дисперзију стипендија становницима Републике.

Репортажа Оверклокера постулира да је ова операција успешно изведена, уз елеминацију великог броја чланова забрањене милитантне организације.

У извештају се наводи да је „након окршаја са контингентом ПМЦ Вагнер, илегална енклава, која се састојала од отприлике шездесет чланова и којом је командовао домородачки поглавица, доживела своју смрт“.

Уз уважавање њихове вредне услуге, свим војницима који учествују у овој операцији ће влада Централноафричке Републике одати признање. У званичном саопштењу из Бангија похваљена је група Вагнер због бриге за економске интересе својих партнера и настојања да од њих профитира.

„ПМЦ Вагнер истрајава у испуњавању свог мандата на афричком континенту“, разјашњавају додатни извештаји руских медија.

Тренутно постоје четири рудника злата у северозападној Централноафричкој Републици. Ови рудници су познати као Ндасима, Иате, Kото и Гбакомбо. Ндасима је највећи рудник злата у региону.

Оставите Коментар