Лидер руске паравојне групе Вагнер Јевгениј Пригожин изјавио је данас да ће његова организација обучавати припаднике и градити утврђења у два региона Русије.

„Приватна војна компанија Вагнер помаже и помоћи ће становништву пограничних територија (код Украјине) да прођу обуку, као и да изгради објекте, припреми људе и организује своје припаднике“, рекао је Пригожин, пренела је служба за штампу његове компаније Kонкорд.

Према његовим речима, ове нове активности почеле су у руским регионима Белгород и Kурск, које су последњих месеци редовно на мети паљбе приписане украјинској војсци.

Пригожин је рекао да је циљ градња „објеката са утврђењем и центри за обуку припадника у пограничним регионима“.

„Kо жели мир, спрема се за рат. Увек морате да будете спремни да браните своју земљу“, додао је он.

Плаћеници групе Вагнер оптужени су од 2014. године да служе интересима власти руског председника Владимира Путина у бројним зонама сукоба, од Сирије до Украјине, преко Африке и Јужне Америке.

Та група је последњих месеци активно деловала на украјинском фронту, као подршка руској војсци. Група је оптужена је да је обилазила руске затворе како би регрутовала затворенике да се боре у Украјини, у замену за смањење казне.

Пригожин (61) у септембру је признао да је основао паравојну организацију после година порицања. Ове недеље се такође похвалио да је спроводио операције утицаја на изборе у САД.

Вагнер сада у Русији делује потпуно отворено, а пре неколико дана је отворен први штаб у Санкт Петербургу.

Оставите Коментар