Споменик патријарху Павлу требало би 15. новембра да буде постављен у Ташмајданском парку, надомак Цркве Светог Марка, а његов аутор, београдски вајар Зоран Малеш каже да му је основна идеја била да прикаже како се патријарх моли за све нас.

Малеш је открио да је споменик тренутно на ливењу и додао да је модел од глине направио у Kикинди, током јула, као учесник колоније „Тера“, пишу Новости.

„Основна идеја била је да патријарха Павла представим у чину молитве, у седећем положају скрштених руку, како се моли за све нас“, рекао је Малеш.

Према његовим речима, седећа фигура, која ће бити одливена у бронзи, неће се ослањати ни на шта, па ће деловати као да лебди.

Kако је висина споменика метар и осамдесет центиметара, а с постаментом два метра и двадесет центиметара, Малеш објашњава да не би било примерено да буде монументалних димензија јер, како наводи, сам патријарх Павле није био нарочито висок човек, а изразито велики споменик не би био ни у складу са његовом скромношћу.

Он је напоменуо да није имао намеру да представи телесно, већ духовно биће „истинског филозофа, који нас је учио да су смисао живота љубав и слобода неукаљана завишћу, похлепом и мржњом“.

Подизање споменика на Ташмајдану благословио је патријарх Иринеј. Подизање обележја коштаће 50.000 евра.

Leave a Reply