Због кише која дуже од 12 сати готово непрекидно пада ндошле су све реке и потоци у краљевачком крају, а највише проблема направили су бујични водотокови и запушене атмосферске канализације у приградским насељима.

Тако су се током ноћи и јутра у поморавском селу Сирча излили бујични потоци, па је око стотину домаћинстава потпуно под водом, као и воћњаци, баште, пластеници и неколико десетина хектара плодних ораница.

– Бујице су направиле хаос, нешто што ни најстарији мештани не памте. За само неколико сати због огромне количине воде која се сјурила са оближњег Котленика готово је цело село под водом. Штета је сигурно велика, незапамћена… – каже Младен Васиљевић, председник Месне заједнице Сирча.

Игор Мандић, председник градског одбора Српске деснице града Краљева је ставио све припаднике СД на располагање центру за ванредне ситуације да као добровољци помогну у спашавању људи у поплављеним подручјима и да заштите и помогну суграђанима да се изборе поротив елементарне непогоде.

Због бујице и атмосферских вода поплављене се и куће у приградским насељима Ковачи и Рибница, у селима Опланићи, Поповићи и једном делу Адрана и Грдице.

У току је заседање Градског штаба за ванредне ситуације после чије ће седнице бити познати и наредни кораци које ће надслежне службе предузети како би се најпре смањила, а потом и санирала штета од елементарне непогоде.

ЗБОГ ПОПЛАВА ЕВАКУИСАНО ПЕТ ОСОБА- СВЕ СНАГЕ НА ТЕРЕНУ

Пет особа евакуисано је због поплава током ноћи у околини Краљева и Чачка, а аутобус са 15 особа, који се због обилних падавина заглавио на путу Краљево-Крагујевац, је извучен, изјавио је начелник сектора за ванредне ситуације МУП Предраг Марић.

Три особе евакуисане су у околина Краљева, а две у месту Вича код Чачка, рекао је Марић Тањугу.

фото: Игор Мандић, Српска десница
фото: Игор Мандић, Српска десница
фото: Игор Мандић, Српска десница

Он је истакао да је у току ноћи у централном и западном делу Србије пала велика количина кише и да је проблема било на више места у Србији.

Како је рекао, у Тутину се вода излила у двадесетак објеката, углавном у двроришта и подруме, а велики проблеми су и у местима у околини Краљева где је у педесетак кућа вода ушла у подруме и дворишта.

Услед обилних падавина, аутобус на деоници Краљево-Крагујевац био је заглављен на путу, али су припадници сектора успели да га извуку и обезбеде свих 15 путника.

Марић је истакао да је проблема било и у Книћу и у Трстенику, где је ноћас пала огромна количина падавина.

Наводећи да је за сада евакуисано пет особа, Марић је истакао да нема повређених ни настрадалих, али да ће Сектор за ванредне ситуације дежурати током целог дана.

„Очекује се велика количина падавина и данас, тако да смо све снаге упутили на терен“, рекао је Марић и прецизирао да се то односи на централни и западни део Србије.

 

Оставите Коментар