Председник Црне Горе Мило Ђукановић у интервјуу за РТЦГ изјавио је да у вези са спорним Законом о слободи вероисповести држава неће пристати на уцене и да се вара онај ко мисли да ће је истрајношћу у организацији литија натерати на капитулацију.

  • Вара се онај ко мисли да ће истрајношћу у организацији литија, државу натерати на капитулацију. У овом моменту Црна Гора је стабилна држава, коју штите надлежне институције. СПЦ тиме што не жели да се региструје, жели да се представи као неко ко је изнад државе и да пошаље поруку да је Црна Гора теократска држава. Ту дилему мора сваки грађанин себи поставити, дакле ко год се определио да живи у овој земљи, ко год има потомство, или планира да има потомство мора размишљати да ли ће том потомству да остави средњовековну теократску српску државу Црну Гору, или ћемо да том потомству оставимо грађанску државу, државу мултиетичке демократије са усвојеним европским системом вредности, државу у којој ће сви грађани и све верске заједнице имати иста права и равноправан положај – навео је Ђукановић.

Казао је да је у овом моменту много оних који са разних адреса покушавају да злоупотребе литије и истиче да сви морају сносити одговорност за оно што раде.

  • Свако мора знати да када извуче мач из корица, треба да зна како ће га у корице вратити, а не да преноси одговорност на другог. Државни органи штите стабилност и безбедност грађана, а свако ко покушава на наруши безбедност мора преузети одговорност. Сви смо подложни кривично правној одговорности – поручио је Ђукановић.

Три линије

Ђукановић сматра да кључна дилема није око закона или имовине, већ о држави. Тврди да постоје три линије удара на државу Црну Гору.

Према његовим ријечима, прва линија је црквена јер се Српска православна црква „опире регистрацији“ у Црној Гори и не жели да буде део правног система, иако је то случај са СПЦ у Србији.

Друга линија отпора је просрпска опозиција, каже Ђукановић и наводи да је њихова амбиција да преузму власт мимо воље грађана и мењају карактер државе док је на крају не угасе.

Он је подсетио да из Демократског фронта својатају литије и рекао да је Андрија Мандић казао да су они позвали људе на улице и да је користио термин „наши свештеници“.

  • Трећа линија удара су идеолози и актери великосрпског државног национализма из окружења – истакао је Ђукановић.

Он сматра да они исказују став да Црна Гора није суверена држава и да покушавају самозвано да штите српски народ у Црној Гори негирајући грађански карактер државе.

Ђукановић каже да се по његовом сећању ово данас не разликује од почетка деведесетих када је Радован Караџић запомагао према Слободану Милошевићу да реши питање Срба и да то сада ради Мандић према Александру Вучићу.

О цртању тробојки

Ђукановић је коментарисао и цртање тробојки и саопштио је да се „очигледно суочавамо са перфидно медијско политичком пропагандом која покушава Црној Гори сервирати инфатилне подлости“, а једна од тих је зашто се бунити против тога кад је то застава Краља Николе.

  • То покушавају они који су опоганили и тргове и храмове, тиме што су позивали на прославу велике народне скупштине која је поништила Црну Гору. Морају сви схватити да се на тај начин не може разговарати са Црном Гором. Морају разумети да је ово нова Црна Гора која не дозвољава никоме да нас неко обмање, нити да нам било шта подмеће – рекао је Ђукановић.

О митрополиту Амфилохију и његовом дијалогу са премијером Марковићем

Председник Црне Горе Мило Ђукановић верује да ће доћи до дијалога између премијера Душка Марковића и митрополита црногорско-приморског Амфилохија о Закону о слободи вероисповести.

  • Ту нема другог избора, јер држава неће пристати на уцене – казао је Ђукановић.

За њега нема изненађења у томе што је митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвао да падне Влада ако се Закон не повуче.

  • Не изненађују ме што они прижељкују да ће се видети крај Ђукановићу, или Марковићу као Порошенку, али морају разумети да рок трајања не зависи од персоналног распореда државних органа.

Оставите Коментар