Kандидат екстремне деснице на изборима за председника Француске, Марин Ле Пен, изјавила је за пољске медије да ако победи на изборима, радиће заједно са лидером пољских владајућих конзервативаца Јарославом Kачињским на томе да демонтира Европску унију.

– Уколико победим, почећу сарадњу са Kачињским да демонтирамо ЕУ. Сматрам да можемо да сарађујемо у много ствари – рекла је Марин Ле Пен у интервјуу који данас објављује пољски лист Жечпосполита и додала да ће исто предложити и мађарском премијеру Виктору Орбану.

Са Орбаном и Kачијским, Марин Ле Пен жели прво да покрене расправу о томе шта је у садашњој Унији недопустиво, а поред мађарском премијера и лидера пољске владајуће странке Право и Правда потенцијалног помоћника у разарању ЕУ види и у британској премијерки Терези Меј.

– Сигурно се нећемо сложити око свега. Али зато је свака земља слободна и суверена да брани своје интересе – казала је Ле Пенова.

По њеној оцени проблем око кога ће се сигурно лако сложити јесте то да мора да се спречи прерасподела избеглица у европске земље против чега је категорично цела Вишеградска четворка. Јарослав Kачињски током викенда залажио се за помоћ хришћанским избеглицама из Сирије, као моралну обавезу сваког пољског католика, међутим ни њих не жели да прими већ искључиво да им се помаже на месту у региону у суседним земљама у које су се склонили.

– Унија жели санкције против држава које нису прихватиле избеглице и не пристају на њихову прерасподелу. Чак се помиње сума 250.000 евра казне за сваког избеглицу. То је лудило. То мора да престане – казала је Марин Ле Пен пољском дневнику.

Француска екстремистичка десница жели да помогне пољским властима и у спору владе премијерке Беате Шидло са Европском комисијом због реформи које су системски угрозиле правну државу као једну од основих вредности ЕУ, пре свега напада на независност Уставног суда али и претварања јавних медија у државне и чистки у државној управи.

– Kритика каква је формулисана против Пољске тешко да није мешање у унутрашње послове земље – казала је Марин Ле Пен.

Спор Брисела и Варшаве око угрожене правне државе заоштрио се после самита прошле недеље, након реизбора бившег пољског премијера из сада опозиционе Грађанске платформе, Доналд Туска на даље две ипо година на челу Европског савета упркос томе што је Пољска по сваку цену покушала да реизбор саботира.

Kачињски је чврсто рачунао да ће уз Пољску за чије „саботирање“ Туска нису показале нимало разумевања ни најближи суседи Чешка и Словачка, стати и мађарски премијер Виктор Орбан, а када је и Мађарска као и све чланице ЕУ осим Пољске била за Туска изјавио је да га је Орбан разочарао.

Извор: Ослобођење