Најмлађи официри Војске Србије данас су промовисани у своје прве чинове, на свечаности испред Дома Народне скупштине, у присуству председника Републике Александра Вучића.

Обраћање председника Вучића

Председник је истакао да му је ово пети пут да говори на оваквој свечаности и да је тешко „наћи лепшу приредбу којој као врховни командант можете да присуствујете“.

  • По први пут нећу читати свој говор. Наша војска је данас много снажнија него што је била пре неколико година, имамо неупоредиво модерније оружје и оруђе. Купујемо га више него икада, јер не желимо да се сукоби и ратови никада не догоде. Ми сада желимо да одвратимо свакога ко мисли да може да уради агресију на нашу земљу. Нећу то да кријем, много проблема смо имали са регрутовањем војника у последњим деценијама. Војска Србије је данас убедљиво најпопуларнија институција у земљи и мислим да је данас волимо највише. Плате ћемо да повећамо и живећете нешто лакше него они који су били пре вас у војсци. Ових четворо студената, дивних младих људи, чуо сам да су невероватни таленти. Кажу да дуго нисмо имали таквог летача као што је Петар Илић и бескрајно сам, као врховни командант, срећан што таква деца долазе у нашу војску.
  • И ово говорим зато што верујем да ће најбољи и убудуће бирати овај позив, нема ничега часнијег, важнијег и вреднијег него чувати своју земљу, штити свој народ, његову слободу, а то је највиша и најважнија вредност за сваки народ на свету – рекао је Вучић.
  • Пред нама је много изазова и готово сам сигуран да ћемо успети да сачувамо мир и стабилност, а војска је гарант мира и стабилности. Можемо да купимо шта хоћете, али ви сте ти који чините ту војску, ваша снага и љубав према отаџбини.

Председник се захвалио и породицама наших кадета и њима пожелео да буду „вредни, марљиви и да сањају високе снове, да увек желе више и направе боље“.

  • Без вас, официри, ништа не можемо, без ваше снаге и љубави према нашој отаџбини! Ми верујемо у вас јер верујемо у нашу будућност.

Најбољим кадетима председник је уручио пиштоље са посветом

Први у рангу Војне академије потпоручник Петар Илић поручио је данас најмлађим официрима, у присуству председник Србије Александра Вучића, да служе отаџбини часно, да дела њихова говоре уместо њих и да буду достојни наследници својих предака и понос будуће генерације.

  • Нека наши наследници говоре да смо се имали рашта и родити – поручио је пилот Илић, који је завршио са просеком 9,66.

Каже да му је указана велика част да се обрати у своје и име свих најмлађих официра.

  • Хвала свима који сте дошли и увеличали ову свечаност. Ово је посебан дан, остварење дечачког сна, дивио сам се лету авиона, сањао да постанем пилот. Било је много препрека, а никакава гаранција успеха, а циљ био веома далеко, али покушао и данас стојим поносан на успех свој и свих нас. Поручујем кадетима да никада себе не ограничавају и да корачају храбро да их остваре – рекао је он.

Илић каже да данас нема срећнијих људи од њега и његових колега и да само још радост њихових родитеља може са тим да се мери.

  • Драги родитељи, не можемо да вам се одужимо за сву љубав нити да вратиом све мајчинске сузе проливене на растанцима. Да вам се у име свих нас захвалим, трудићемо се да учинимо за своју децу оно што сте ви за нас. Желим мого успеха младим потпоручницима – поручио је Илић.

Промоција најмлађих официра ВС почела је после рапорта председнику Србије и врховном команданту Александру Вучићу уз звуке корачнице „Поздрав команданту“.

Интонирана је и државна химна Боже правде, а свечаности присутвује државни врх и представници дипломатског кора као и бројне високе званице, гости, родбина и пријатељи кадета.

У прве официрске чинове промовисано је укупно 139 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

Војну академију завршава 121 кадет и кадеткиња 141. и 142. класе Војне академије, међу којима је седам кадета из Оружаних снага БиХ, док Медицински факултет ВМА завршава 18 младића и девојака 7. класе тог факултета.

Оставите Коментар