Талибани су одржали војну параду у граду Кандахар на југу Авганистана, славећи своју победу над САД-ом и показујући бројна возила америчке производње заплењена током муњевитог заузимања земље.

Велика колона разноврсних војних возила са стотинама талибанских бораца прошла је у среду кроз Кандахар. Возила, заплењена од сада већ растурене авганистанске војске, огласила су своје сирене, те су подигнуте заставе талибана.

На паради је било десетине оклопних аутомобила марке „Хамви“ различитих модела, као и патролних возила М-1117.

Талибански борци такође су се возили у оклопним возилима „МакксПро МРАП“, као и у бројним пикаповима који су некада припадали афганистанској полицији.

Чини се да је током параде представљен и најмање један хеликоптер „Блек ховк“. Летелица са заставом милитантне групе летела је изнад колоне на изузетно малој висини.

Такође су виђена друга возила са талибанским борцима, који су махали заставама и наоружањем, славећи повлачење западних трупа из земље.

Прославе у Кандахару такође су поводом представљања новог гувернера провинције, којег су именовали талибани, Хаџи Јусаф Вафуа. Нови гувернер се обратио окупљенима на стадиону за крикет, похвалио победу талибана и предводио групну молитву како би обележили овај догађај.

У протеклих неколико недеља, талибани су извели велику офанзиву против авганистанске војске, заузевши контролу над већим делом земље. Офанзива је кулминирала заузимањем главног града земље Кабула и распадом владе.

Пад Кабула изазвао је брзоплету и хаотичну евакуацију преосталих западних трупа и њихових локалних помагача преко аеродрома у главном граду. Евакуацију је нарушило више инцидената, укључујући смртоносне нападе терориста „Исламске државе“ у којима је погинуло око 170 људи, укључујући 13 америчких војника.

Оставите Коментар