Министарство правде Сједињених Држава оптужило је четворицу службеника руске обавештајне службе ФСБ (Федерална служба безбедности) за велике хакерске нападе на нуклеарне електране, енергетске компнаије, као и компаније које се баве производњом и продајом нафте и гаса широм света.

Kако је саопштило Министарство правде САД оптужница је подигнута против : Евгенија Викторовича Гладкикха, Павела Александровича Акулова, Микхаила Микхаиловича Гаврилова и Марата Валеревича Тјукова.

Оно што је интересантно да су оптужнице против четворице Руса запечаћене од средине 2021, али су објављене јер у САД постоји забринутост да би Русија могла да покрене сајбер нападе на САД, Европу и друге нације које се противе инвазији Моксве на Украјину.

Према оптужници Евгениј Викторович Гладкикх, кога је ФБИ означио као сајбер оператера запосленог у руској влади оптужен је због учешћа у завери да се изврши компјутерски упад на енергетске објекте у САД и иностранству и да нанесе штету тим објектима.

Hakeri

Остала тројица руских држављана Павел Александрович Акулов, Микхаил Микхаилович Гаврилова и Марат Валеревич Тјуков су оптужени за заверу и хаковање компјутерских мрежа у глобалном енергетском скетору иза чега како наводи ФБИ стоји руска влада

Hakeri

Према оптужници из јуна 2021.Јевгениј Викторович Гладких иначе означен као службеник Министарства одбране Русије хаковао је мултинационалну енергетску компанију 2017. Званичници министарства правде сад су рекли да су хакери инсталирали вирус који је ометао безбедносне системе рафинерије. За њега се наводи да је чак шест месециистраживао како на сличан начин може да нападне рафинерије у Сједињеним Државама.

Hakeri

У другој оптужници из августа 2021, званичници Министарства правде САД рекли су да су три хакера из руске федералне безбедносне службе (ФСБ), шпијунске агенције Kремља, радил на циљању и компромитовању енергетског сектора како би се он могао „пореметити и оштетити њихове компјутерске системе у будуц́ности.

Према наводима оптужнице хаковање се догодило у два периода 2012. и 2017, а мета је хиљаде рачунара, стотине компанија и организација у чак 135 земаља.

Hakeri

„Хакери које спонзорише руска држава представљају озбиљну и упорну претњу критичној инфраструктури како у Сједињеним Државама тако и широм света“, рекла је заменица државног тужиоца Лиза Монако у саопштењу.

„Иако данас откривене кривичне пријаве одражавају прошле активности, оне кристално јасно показују хитну сталну потребу америчких компанија да ојачају своју одбрану и остану на опрезу.

Четворица Руса нису у америчком притвору, али је званичник Министарства правде рекао за Гардијан да је „корист од откривања резултата истраге сада већа од вероватноће хапшења у будућности“. Русија не изручује оптужене Сједињеним Државама, тако да грађани вероватно неће бити изведени пред суђење.

Председник Џо Бајден упозорио је на растући потенцијал руских сајбер напада последњих дана, рекавши да верује да би руски председник Владимир Путин ускоро могао да се окрене таквој тактици.

„Што ду Путину више леђа уза зид, то је већа озбиљност тактике коју може да примени… једно од оруђа које ће највероватније користити, по мом мишљењу, по нашем мишљењу, су сајбер напади“, рекао је Бајден новинарима у понедељак.

Оставите Коментар