РИМСКИ папа Фрања хтео би да се поново сретне са руским патријархом Кирилом, а жеља му је и да посети Москву.

О томе би требало крајем године да се разговара у Ватикану када тамо стигне митрополит Иларион, задужен за међународне послове и сарадњу у Московској патријаршији. Да до тог сусрета може доћи постоје објективни разлози за обе стране.

Управо зато италијанска штампа и најављује сусрет верских поглавара, а питање је само датума и места.

Ако се Москва и Ватикан договоре, биће то тек други сусрет лидера католика и православних од 1054. године, дакле од раскола Цркве (први је био фебруара 2016. на Куби). Папа је италијанским новинарима потврдио да ће се у блиској будућности срести са руским патријархом.

– Увек сам спреман да путујем у Москву да бих тамо разговарао са братом и за то нису потребни протоколи – рекао је папа Фрања.

Да ће се верски поглавари ускоро срести потврђује и митрополит волоколамски Иларион, али је јасно да ће датум и место бити тајна до последњег тренутка. Примера ради, састанак у Хавани јавности је обнародован само недељу дана пре званичног сусрета.

Као и раније, у Москви истичу да није важно да се патријарх и папа сретну, већ да дневни ред њихових разговора буде користан и плодотворан. Истовремено, митрополит Иларион тврди да други сусрет папе и патријарха Кирила неће бити у Русији јер још не постоје услови за то. Односи међу црквама се развијају, али још није дошло време за посету папе Русији.

У Московској патријаршији оцењују да је сусрет у Хавани на аеродрому „Хосе Марти“ дао нови импулс за разговоре двеју цркава. Иако је Куба католичка земља, на аеродрому где су се срели папа и патријарх Кирил била су обележја Московске патријаршије као и Ватикана.

И тада је папа Фрања више пута поновио на шпанском да је тај сусрет био Божја воља и да су он и патријарх Кирил браћа јер им је иста мајка – Црква. Руски патријарх је одговорио да је „сада све лакше“.

Присталице екуменизма тј. зближавања двеју цркава обрадовали су се и охрабрили тиме што су се патријарх и папа три пута братски пољубили. Патријарх Кирил је казао „да су се срели у право време“, на шта је папа додао „да су у нашим срцима велика очекивања од овог сусрета“.

После затвореног дела разговора, црквени поглавари су потписали заједничку декларацију која је имала 30 тачака. Такође су заједничком изјавом позвали међународну заједницу да заустави дискриминацију хришћана на Блиском истоку и у Северној Африци, као и да се уједини у борби против тероризма, да на планети престане насиље и да се не допусте нови светски ратови.

За Русе је посебно важно то што је папа свестан да верски раскол у Украјини води ка крвавим сукобима. Због тога су папа Фрања и патријарх Кирил апеловали на учеснике конфликта у Украјини да смире ситуацију, јер је погинуло много људи, многобројна су страдања мирног становништва, а друштво је упало у дубоку економску и хуманитарну кризу.

У традиционалној недељној проповеди на Тргу Светог Петра у Ватикану, папа је 12. децембра казао да се моли за Украјину и жели да се проблем реши озбиљним међународним дијалогом и без употребе оружја. Он није скривао разочарање због раста продаје оружја у свету.

НЕУСПЕШНО

ВИШЕ претходника папа Фрање желело је да дође у СССР, а затим и у Јељцинову Русију. Али, без обзира што су деведесетих година били успостављени дипломатски односи са Ватиканом, ниједан папа није стигао до Москве.

ВЕРНИЦИ ПРОТИВ ДОЛАСКА У МОСКВУ

РУСКИ медији забележили су да није мали број верника који сматрају да још није време да папа дође у Русију него да се поново сретну на неутралном терену. Они који су против доласка папе у Москву објашњавају да не би било мудро да се на том питању прави раскол међу верницима у Русији. Противници тврде да би доласком папе у Москву била прецртана хиљадугодишња руска историја.

Оставите Коментар