Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и директор Коридора Србије Александар Антић потписали су данас уговор са представницима кинеске компаније „Shandong Hi-Speed Group“ о изградњи деонице брзе саобраћајнице од ауто-пута Београд-Ниш (петља Пожаревац) до Голупца.

Укупна дужина будуће брзе саобраћајнице је 67,94 километра.

Уговор је потписан у згради Председништва у присуству председника Србије Александра Вучића и кинеске амбасадорке Чен Бо.

У име кинеске компаније уговор је потписао генерални директор огранка „Shandong Hi-Speed Group“ Џанг Ðианчао.

Уговор се односи на пројектовање и извођење радова на изградњи државног пута 1. Б реда, деонице брзе саобраћајнице: ауто-пут Е-75 Београд-Ниш (петља „Пожаревац“) – Пожаревац (обилазница) – Велико Градиште – Голубац.

Пројекат вредан 337 милиона евра

Председник је поздравио присутне и изразио је неизмерну срећу због нове саобраћајнице.

  • Данас је важан дан за Србију, не умем да сакријем радост јер смо после много месеци израде идејног пројекта, борбе за што нижу цену успели. Овим спајамо Србију са најлепшим делом Дунава. Сигуран сам да се сви људи радују. Овај посао је вредан 337 милиона евра. Овим градимо будућност за пожаревачки крај – истакао је председник.

Председник је истакао да ће се изградњом овог пута омогућити довођење инвеститора у овај крај, али подићи туристички потенцијали Србије.

  • Изградњом брзе саобраћајнице од ауто-пута Београд – Ниш до Голупца спајамо Србију са најлепшим делом Дунава и једним од најлепших делова земље и подижемо тај крај Србије.
    За три године ићи ћемо од Београда до Градишта за сат времена, до Голупца за сат и 15 минута. Мислим да то нико није сањао. Спајамо Србију са најлепшим делом Дунава, и са једним од најлепших делова земље, са дивним народом на истоку, који смо запостављали не само 80 година, већ више од века.
  • Ми овим градимо будућност за пожаревачки крај, цео Браничевски, али и Борски округ. Овим им дајемо гаранцију за будућност, да можемо да доводимо инвеститоре, а подижемо и све туристичке капацитете – написао је председник.

Чен Бо: Важан резултат наше сарадње у области инфраструктуре

Министар Томислав Момировић потписао је уговор са представницима кинеске компаније, а потписивању је присуствовала и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

  • Честитам свима, то је још један важан резултат наше сарадње у области инфраструктуре. Хвала председнику Вучићу што придаје важност нашој сарадњи. Наше две земље су постигле велике резултате и надам се да ће наша сарадња допринети развоју две земље. Компанија је заједно са српским партнерима радила на изградњи ауто-пута Милош Велики, има све више искуства за пословање – рекла је Чен Бо.

Састанак са делегацијом компаније „Shandong Hi-Speed Group“

Састанку, у згради Генералног секретаријата председника Републике, присуствовали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор Коридора Србије Александар Антић, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Вучић је и почетком јуна разговарао са делегацијом компаније „Shandong Hi-Speed Group“ о текућим пројектима, као и о потенцијалима и плановима за будућу сарадњу.

Посебна пажња у разговорима тада је посвећена пројекту изградње брзе саобраћајнице Ваљево-Лајковац, на Коридору 11, а извршни директор компаније Менг Јан је обећао да ће радови на тој деоници бити завршени до краја новембра 2022. године, што је, како је наведено, више од годину раније од предвиђеног рока.

Иначе, та компанија је раније изградила више од 50 километара у пуном профилу на Коридору 11, деонице Обреновац-Уб и Лајковац-Љиг.

Компанија „Shandong Hi-Speed Group“ је, такође, изразила интересовање и за пројекат изградње ауто-пута Београд (Борча)-Зрењанин и Зрењанин-Нови Сад у дужини од 110 километара, као и за пројекте изградње обилазница око Горњег Милановца, Пожеге и Ужица.

Оставите Коментар