Украјинско ваздухопловство почива на заоставштини бившег СССР-а. У претходних неколико деценија веома мало, или скоро ништа, није рађено на његовој модернизацији. Да ли мешавина сумњиво одржаваних и запуштених украјинских авиона Су-27/МиГ-29 може равноправно да уђе у рат са модернизованим руским ловцима?

Руска Федерација је остварила озбиљан успех у модернизацији своје војне технике, која је направљена још за време СССР-а. Са друге стране, Украјина по овом питању је учинила веома мали или практично никакв напор. То се посебно односи на најзахтевнију борбену технику као што су борбени авиони и средства за противваздухопловну одбрану- преноси интернет портал Military Watch. Питање је како би снаге украјинског РВ и ПВО издржале евентуални рат са ваздухопловним снагама Руске Федерације.

Украјина је после распада СССР-а добила одређен број летелица типа Су-27 и МиГ-29. Први је направљен за остваривање ваздушне превласти у ваздуху. Други представља вишенаменски борбени авион за извођење задатака различитог типа. И један и други се налазе у ратном ваздухопловству украјинске армије и могу се употребити у борбеним операцијама.

У претходном периоду Украјина је неколико „Сухоја“ продала афричким партнерима. Наиме, ови авиони су активно учествовали у рат између Етиопије и Еритреје. Такође, одређен број летелица типа МиГ-29 је заплењено у муњевитој операцији руске армије на Криму 2014.године. Ови авиони су убрзо враћени Кијеву, као гест добре воље-преноси интернет портал Shark News.

Су-27 поседује одличне летно-техничке карактеристике које могу да нанесу озбиљну штету приликом ваздушне битке. Стога је успоредба његових борбених потенцијала са могућностима најновијих авиона који се налазе у наоружању руске армије, од кључне важности. Основно је питање, да ли се Украјина са овим авионима може ефикасно супротставити руском ваздухопловству?

Без икакве сумње „змај“ ове летелице се сматра једним од најбољих на свету. Међутим, Украјина озбиљно „каска“ када је у питању модернизација овог авиона. Чак је и његово техничко одржавање далеко од идеалног. У најбољем случају украјински пилоти имају до 40ч годишњег налета. Тачније, они своје авионе веома ретко употребљавају. А када их и употребе долази до тешких проблема и авио-катастрофа. Тако је прошле године украјинско РВ изгубило два „Сухоја“, тако да у овом моменту поседује 32 ове летелице.

По мишљењу војних експерата, само ловци Су-27 могу да представљају потенцијалну опасност за руске борбене летелице. Укључујући ту и последње модификације које су настале на бази авиона Су-27 (Су-30СМ и Су-35). Наиме, Руси су провели озбиљну модернизацију овог авиона 4 генерације. Руске модификације су опремљене новим моторима и радарима. Оне у свом наоружању поседују ракету класе в-в средњег/великог домета Р-27ЕР, која може да погоди ваздушни циљ на даљини од 130 км.

У целини гледано, украјински ловци у озбиљној мери заостају за руским конкурентима. Тај период се може развући и на неколико деценија технолошког заостатка. Главна слабост украјинског ловачког ваздухопловства је застарела авионика и радарски системи, као и недостатак савремених видова ракетног наоружања. На пример, уколико авион руског РВ може да уништи свој циљ на великој даљини, таква могућност остаје недостижна за украјинске ловце. Ово у огромној мери отежава посао украјинским пилотима, који постају „лак плен“ за далекометне ракете лансиране са авиона Су-35. Уколико би којим случајем Украјинци дошли у посед руских ракета, оне би остале неупотребљиве јер би се морала урадити изузетно комплексна модернизација постојећих авиона. А питање је да ли домаћи конструкторски кадар уопште има капацитет за тако нешто.

Закључак је да би украјински „Сухоји“ били веома рањиви, уколико би ушли у рат са авионима руског ратног ваздухопловства. Руски пилоти имају способност да униште украјинске Су-27 на великим даљинама, без да се са њима упуштају у блиску ваздушну борбу. Застарела противелектронска средства која се налазе у поседу украјинског РВ не могу да спасу авионе од смртоносног удара. У исто време, напредни електронски системи које користе ловци Су-27СМ3, Су-30СМ и Су-35 у комбинацији са њиховим изванредним маневарским способностима, стварају услове за апсолутну ваздушну доминацију над прастарим остацима украјинске авијације.

Оставите Коментар