Премијерка је упитана да прокоментарише омогућавање преласка границе између Србије и Мађарске.

– Рано је да трчимо победнички круг, вирус није нестао, али имамо знатно мањи број оболелих, око 1%. Мада, ситуација јесте под контролом. Данас имамо између 40 и 100 случајева дневно. Ситуација у болницама је таква да се болнице полако враћају нормалном режиму рада. Одлука отварања граница је правовремена. Зарад економије и привреде донета је одлука отварања граница, а борба против Kовид-19 се наставља – рекла је премијерка Србије Ана Брнабић.

Kако је рекла, прати се ситуација на целој територији Србије и да држава правовремено реагује.

Важно је да имамо мере превенције и опреза, ношење маски у затвореном простору, дистанца и редовно прање руку – објасила је Брнабићева.

Она је рекла да су препоруке послате послодавцима како би се радници заштитили.

– У локалним жариштима су углавном асимптоматски болесници – каже премијерка.

Kада је реч о граничним прелазима, грађанима није потребан никакав тест.

– Наши грађани могу потпуно слободно да уђу у своју земљу, није потребан никакав ПЦР тест. Они ће добити информације да се јаве Институту за јавно здравље да будуд тестирани. Наши грађани могу слободно да изађу из земље, али је важно да провере да ли им је тест потребан за земљу у коју путују – нагласила је премијерка Србије.

Kако је рекла, епидемија у Србији и даље траје.

-Потребно је 28 дана без нових случајева да би се прогласио крај епидемије – рекла је Брнабићева.

Премијерка је казала да очекује да се ускоро сва породилишта врате на редован режим, иако су сва радила и током ванредног стања.

– Примремамо се као да ће бити другог таласа. Влада чини све да ми будемо спремни уколико дође до другог таласа. То значи да се обезбеђује довољна количина лекова, пре свега Хлоракина. То је комплексно питање, на које нико нема одговор. Морам рећи да се ми припремамо као да ће га бити, зато је Влада учинила све да будемо спремни у случају повратка. Спремни смо да дочекамо други талас, ако дође, спремнији од неких европских земаља. Али надам се да га неће бити! – каже премијерка.

Она је рекла да су већ покренути погони у Србији за производињу заштитне опреме, маски, визира.

– Ми смо спремни, уколико дође до другог таласа, да га дочекамо много боље него друге земље, као што је то био случај и са овим таласом – нагласила је премијерка и додала:

– Грађани који су део велике епидемиолошке студије, не плаћају тестирање на антитела. Та студија ће нам показати колика је отпорност наше популације на вирус. Наша замисао је да уведемо могућност да људи који желе да се тестирају не плаћају високу цену – објашњава Брнабић и истиче да ће цена бити формирана тако да држава не зарађује од тога.

--

Leave a Reply