Митрополит загребачко-љубљански Порфирије апеловао је данас на све вернике који ће вечерас или сутра долазити у Храм Светог Саве да се опросте од патријарха Иринеја да се због пандемије корона вируса придржавају свих епидемиолошких мера и савета струке.

Митрополит Порфирије је рекао да се тело патријарха Иринеја налази у храму који ће бити отворен све до 9 часова у недељу ујутру како би верници могли да дођу и одају почаст и узму последњи благослов на земљи од његове светости.

Подсетио је да Света литургија сутра почиње у 9 часова, а након тога ће се служити и опело.

У Храму Светог Саве, где се налази тело патријарха, биће само епископи који ће служити литургију и свештенство, а народ ће, објашњава Порфирије, улазити у мимоходу са адекватним растојањем и пролазиће поред одра где ће моћи да искаже почаст и поштовање.

– Може да се застане неколико тренутака и да се упутити молитва Господу. Онда свако треба да изађе из храма. Испред ће бити постављени видео бимови и народ ће моћи да на тај начин учествује у литургији и да се сви заједно помолимо Богу за мир у свету и за упокојење душе нашег патријарха – рекао је митрополит Порфирије.

Митрополит је истовремено апеловао и захтевао да сви дођу са маскама, а ако је неко не буде имао, добиће је од обезбеђења које је задужено за организовани дочек народа.

– Црква апелује на све вернике да се у потпуности придржавају свих епидемиолошких мера јер свака реч је сувишна да би нас убедила колико је ситуација заиста озбиљна – поручио је митрополит.

Тело упокојеног патријарха биће положено у крипту, а због околности ту ће бити присутни само епископи и свештенство.

У Храму ће бити присутни и државни врх Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Оставите Коментар