Руски председник Владимир Путин је током заједничке конференције са немачким канцлераом Олафом Шолцем поменуо и агресију НАТО савеза на Југославију 1999. године.

-Канцелар је рекао да би наша генерација тешко замислила нови рат у Европи и то је поменуто у односу на Украјину. Али ми смо сведочили рату у Европи који је започео НАТО против Југославије. Била је то велика војна операција, извршени су напади пројектилима на један од европских главних градова – Београд. То се догодило без реакције и санкција од стране УН. То је лош пример, али се догодио, рекао је Путин.

Подсетимо, руски председник је током конференције за медије изјавио данас да Русија не жели рат у Европи али и да не може да зажмури на то како САД и НАТО “сасвим слободно и у своју корист” тумаче принцип недељиве безбедности.

Говорећи о безбедносним гаранцијама које тражи Русија од Запада, руски лидер је истакао да Москва не може да зажмури на то како САД и НАТО сасвим слободно и у своју корист тумаче принцип недељиве безбедности. Како је навео, насилно обуздавање Русије од стране Запада, Москва доживљава као претњу безбедности земље.

Што се тиче “Северног тока 2”, он је комерцијални пројекат који је завршен и спреман за рад. Међутим, Путин је истакао да ће Русија наставити са испорукама гаса преко Украјине и после 2024. године, ако буде потражње и рентабилности.

Разговор Путина и Шолца је трајао више од три сата.

Оставите Коментар