Председник Црне Горе Мило Ђукановић прети хапшењем српским свештеницима који се не повинују његовој идеји о стварању аутокефалне црногорске православне цркве и преласку имовине СПЦ у државно власништво.

Пошто притисци које према СПЦ спроводи недељама баш и нису дали резултате, Ђукановић се определио да примени нову силу, и то према свештеним лицима, што је незабележено.

– Свако мора да разуме да ће бити лојалан грађанин држави у којој живи и ради или ће бити преступник. Преступници могу бити и у оделима и у мантијама и завршиће у затворским униформама јер је то судбина преступника – запретио је Ђукановић, не скривајући коме су те претње упућене.

Српску православну цркву окарактерисао је као јабуку раздора у Црној Гори, те констатовао да се с њом треба и обрачунати.

– Најбољи пут за превазилажење подела међу православним верницима је формирање православне цркве Црне Горе, која ће отворити врата свим верницима. Неупитно је да је постојала аутокефална црногорска православна црква и неупитно је право Црне Горе да крене у операцију обнове такве цркве. Митрополији црногорско-приморској и њеном свештенству широм су отворена врата да буду део тог решења, а не да традиционално остану део проблема – казао је Ђукановић.

У истом стилу надовезао се и црногорски премијер Душко Марковић. Он је истакао и да ће држава црквено питање решити демократски на основу Устава, закона, а не, како је рекао, ничијом вољом и декретом:

– Нећемо тај терет остављати генерацијама које долазе. Зато у данашњој Црној Гори ниједна црква неће писати законе, већ ће морати, као и сви други, да поштује оне законе које доноси демократски изабрана власт. Дакле, Цркви божји закони, Влади и парламенту земаљски.

Посланик СНС Владимир Ђукановић наводи и да је Мило Ðукановић осмислио нову превару понудивши уједињење једине канонски признате СПЦ и псеудорелигијске невладине организације ЦПЦ са жељом да направи православну цркву Црне Горе.

– Тако нешто је свакако немогуће и крајње бесмислено, али то је нови, умивени, атак на Српску православну цркву, која се показала као веома жилав противник – рекао је Ðукановић.

Према речима каријерног дипломате Зорана Миливојевића, последња Ђукановићева претња је најопаснија.

– Ми видимо да, осим што би да отме имовину СПЦ у Црној Гори, он сада прети да ће српски свештеници бити хапшени. Верујем да му то ипак неће тек тако проћи, али свакако да је опасно што прети силом. Прешао је сваку границу – закључује Миливојевић.

Оставите Коментар