Бивши шеф мисије ОЕБС на Косову и Метохији, одговоран за почетак бомбардовања СРЈ, које је отпочело после његовог лажног извештаја о наводном злочину у селу Рачак, Вилијам Вокер, предложио је оснивање покрета за уједињење албанске дијаспоре, у циљу добијања резервисаних места у парламентима држава у којима живе.

Обраћајући се албанској дијаспори, Вокер је предложио да води покрет за уједињење свих Албанаца који живе у иностранству и позива их да забораве постојеће разлике и поделе које муче дијаспору.

Каже да ће се покрет састојати од свих Албанаца, без обзира на порекло или другу припадност.

  • Верујем да ја, као неалбанац кога многи људи поштују, имам највеће шансе да ујединим многе фракције дијаспоре широм света. Молим за вашу подршку – рекао је Вокер, преноси Спутњик.

Сматра да је економски утицај дијаспоре велики, али да су њени дугорочни ефекти минимални јер, каже, помоћ дијаспоре и њен допринос немају утицаја на процес одлучивања где се њихов новац троши, а они на власти потцењују економске везе дијаспоре са домовином.

  • У земљама са високом стопом незапослености (као што је такозвано Косово са 38 одсто) и нестабилном економијом, дознаке су често разлика између сиромаштва и релативног благостања. Нажалост, овај одлив капитала ретко доприноси дугорочном индивидуалном или националном побољшању, али иде у непосредну потрошњу. Стога, иако је економски утицај дијаспоре велики, њени дугорочни ефекти су минимални – наводи Вокер.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Други недостатак је, каже, што ти страни донатори, који се надају да ће својим доприносима побољшати услове живота у својој домовини, немају утицај на процес доношења одлука где се њихов новац троши, а доносиоци политичких одлука код куће узалуд обећавају да ће уважити савете и тежње оних који живе у иностранству, преноси Коха.

Према његовим речима, дијаспора је разочарана начином на који се ствари одвијају код куће.

  • Неколико људи, ако их има, изражавају позитивно мишљење о тренутној ситуацији. Већина ми се придружује у оштрој критици политичке класе, доносиоца одлука и става да се ствари не само не побољшавају, већ иду у погрешном смеру. Тамо је распрострањен договор да се нешто мора учинити. Намеравам да покушам – рекао је Вокер.

У ствари, према Вокеру, они на власти не могу ништа да поправе, јер су „данашњи доносиоци одлука у целом региону политичари, а не патриоте, они су веома моћни, веома корумпирани и у великој мери зависе од међународних ментора, у циљу спровођења неопходних реформи“.

  • Још сам уверенији да ће само активно и континуирано укључивање оних у дијаспори – оних са изложеношћу и искуством у спољном свету, оних са горућом жељом за променом – вероватно донети неопходне исправке курса. Проблеми су велики и потребно је време за смислена решења. За почетак предлажем да водим покрет за уједињење свих Албанаца који живе у иностранству, позивајући их да забораве постојеће разлике и поделе које муче дијаспору – навео је Вокер, преноси Косово онлајн.

Оставите Коментар