Припадници вехабијског покрета лоцирани су у Републици Српској на широком подручју више градова и општина, од Прњавора, Теслића, Kотор Вароша, преко Бањалуке, до Добоја и Бијељине, наводи се у поверљивом извештају безбедносних служби Српске.

Позивајући се на извештај који је прошле године достављен МУП-у Српске, наводи се да су посебно безбедносно интересантне илегалне вехбијске заједнице које су основане у рубним општинама у Републици Српској.

Вехабије су лоциране у насељима Лишња и Доња Мравица код Прњавора, теслићком селу Kаменица, Новоселији и Врбањи код Бањалуке, Шипрагама код Kотор Вароша, Kоторском код Добоја и бијељинском насељу Јања.

У извештају се наводи да присталице радикалних исламистичких покрета у БиХ диверзантско-терористичку обуку у најстрожој тајности обављају у вехабијској комуни у насељу Дебељак, на подручију општине Цазин, као и у ширем рејону села Брезичани, на подручју општине Доњи Вакуф.

Министар безбедности БиХ Драган Мектић каже да надлежне безбедносне службе на нивоу БиХ поседују податке о постојању великог броја вехабијских комуна, који се готово подударају са подацима којима располаже МУП Српске.

У Агенцији за истраге и заштиту БиХ кажу да не поседују информације о постојању тајних кампова за терористичку обуку у појединим општинама у Федерацији БиХ.

Оставите Коментар