Европска унија, САД – сви они који су признали Косово могу да зауставе ширење “велике Албаније“, тог великог зла које ће запалити читав регион и читав Балкан или могу да се праве као да сада не виде шта се дешава, али онда је одговорност само на њима“, изјавио је за ТВ Мост министар одбране Александар Вулин.

Гостујући у емисији “Дан“, Вулин је рекао да “није ништа ново за нас да се ”велика Албанија” прави, а ово је сада већ увођење у завршне радове”.

– Сви Албанци, без обзира да ли су Шиптари са Косова или су то Албанци из Албаније, увек су имали политички ”велику Албанију”, увек су размишљали на исти начин и онако како се формулисало у Тирани и наравно како је Тирани омогућено од САД и њихових савезника, али ово је сада већ физичко прављење ”велике Албаније” – рекао је Вулин.

Подсетио је да је 1998. године такође била отворена граница између КиМ и Албаније, али зато што је у Албанији избила побуна зато што су повучене огромне количине наоружања које су “ето тако случајно опљачкане и наравно завршиле у рукама ОВК”.

– Није случајно што се то дешава поново и што се дешава баш у тренутку када се ствара паравојска на простору КиМ. Маске су пале, и све је више него јасно. ЕУ, САД, сви они који су признали Косово могу да зауставе ширење ”велике Албаније”, тог великог зла које ће запалити читав регион и читав Балкан или могу да се праве као да сада не виде шта се дешава, али онда је одговорност само на њима – казао је Вулин.

Коментаришући изјаву председника Србије Александра Вучића да ће Албанци покушати да целу међународну заједницу доведу до свршеног чина, Вулин је истакао да ништа није случајно.

– То јесте свакако тако и они ће урадити нешто што се зове такозвано фактичко стање на терену. Када разговарамо са њима они обично кажу, али фактичко стање на терену је такво да се дешава ово или оно. И онда ће они рећи нама је јако жао због тога, ми то апсолутно не прихватамо, промене граница нису могуће, али то је фактичко стање на терену. Није то ништа случајно, не раде то они из своје главе, знамо ми Шиптаре на КиМ и знамо како се понашају, и знамо како им се командује, знамо како одлучују, и што би рекао Рамуш Харадунај – ми немамо своју спољну политику, ми следимо политику САД. Није ово ништа случајно и ово је све уперено ка томе да се створи ”велика Албанија”, али ево и одавде да упозорим целу Европу. Нећете нахранити то зло које се зове ”велика Албанија” само српским телом, мораћете га нахранити црногорским и македонским и грчким, а то неће добро завршити – истакао је Вулин.

Војска Србије је, према његовим речима, спремна, обучена, организована у стању да се бори на више места, спремна да изврши свако наређење свог врховног команданта.

– Како ћемо реаговати зависи од наређења нашег врховног команданта, председника Александра Вучића, али зависи и од изазова са којима ћемо бити суочени. Сви Срби где год да живе могу бити мирни, спокојни и сигурни да се Олуја више никад неће поновити – рекао је Вулин за ТВ Мост.

Србима на КиМ поручио је да буду онакви какви јесу са свим својим врлинама и манама, да увек буду уз своју државу и да никада не поверују у речи странаца “по којима има добрих и лоших Срба и по којима их може волети неко више него што их воли њихов Београд или што их воли њихова Србија”.

– Немојте допустити да вас деле на добре и лоше, немојте им веровати да им је стало до вас, само је Београду и само је Србији стало до вас. Срећна нова година, пуно деце, пуно рада, да живимо мирно и да сачувамо своју Србију – поручио је Вулин.